San TelmoDit is de oudste wijk van Buenos Aires met veel koloniale gebouwen, vernoemd naar de heilige "Pedro Gonzáles Telmo". Hier kunt u genieten van een groot aanbod aan restaurants, café's en tango clubs. In San Telmo zijn ook twee kunstmusea: Museo Arte Moderno de Buenos Aires (MAMBA) en het Museo Arte Contenporáneo de Buenos Aires (MACBA), deze musea staan naast elkaar. In de wijk is ook het Parque Lezama met het Museo Histórico Nacional. Op zondag is er de beroemde "San Telmo Markt" rond het Plaza Dorrego. Naast de antiekmarkt zijn er nog straatoptredens van o.a. tango dansers en muzikanten. De markt is geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur. De overdekte markt "Mercado de San Telmo" is ook een bezoek waard en is dagelijks geopend van 09:00 uur tot 21:00 uur.

111114-348.jpg


Plaza Dorrego

Plaza Dorrego

Tango in San Telmo

San Telmo Markt

Defensa

Mercado de San Telmo


PASEO DE LA HISTORIETA

Op een bankje in San Telmo zit Mafalda samen met haar vriendjes Monolito en Susanita. Zij werd gecreëerd door Quino ( Joaquín Salvador Lavado Tejón) en verscheen voor het eerst in 1964. Deze stripfiguren maken deel uit van de Paseo de la Historieta, een route langs diverse Argentijnse stripfiguren. De route van deze kleurijke stripfiguren begint in San Telmo en eindigt in Puerto Madero. De laaste stripfiguur staat bij het Museo del Humor.

111114-539.jpg

Een bekend stripfiguur in Argentinië "Mafalda"

CASA MINIMA

Het smalste huis van Buenos Aires (La Casa Mínima) ligt in de wijk San Telmo aan San Lorenzo 380. Het huis is slechts twee en een halve meter breed en dertien meter diep. 

Casa Minima

111115-439.jpg

111114-540.jpg

 

Museo Arte Moderno de Buenos Aires (MAMBA)

Museo Arte Contenporáneo de Buenos Aires (MACBA)

El Zanjon de Granados


MONUMENTO CANTO AL TRABAJO

Rogelio Yrurtia (1879-1950) was een van de meest productieve beeldhouwers van Argentinië en was verantwoordelijk voor dit monument op de Paseo Colón en Independencia. Dit bronzen sculptuur werd in opdracht gemaakt van het stadsbestuur in 1907 en was bestemd voor de Plaza Dorrego plein in San Telmo, maar het werd verplaatst naar de Plazoleta Coronel Manuel de Olazabal waar het nu staat. Het monument, genaamd Canto al Trabajo (Ode aan de arbeid) is verdeeld in twee delen. Aan de ene kant een familie, die bestaat uit een man en een vrouw op zoek naar de toekomst en drie kinderen. Aan de andere kant, een groep mannen en vrouwen die samen een groot rotsblok voorttrekken. Elk van de 14 bronzen figuren is twee en een half keer de grootte van een normaal mens waardoor dit symbolische monument een werkelijk adembenemend gezicht is.

111114-541.jpg

Meer van werk van Rogelio Yrurtia  kan worden gezien in het Museo Casa de Yrurtia in Belgrano.

Monumento Canto de Trabajo


PARQUE LEZAMA

Tussen de 17de en de 19de eeuw was een groot deel van de stad eigendom van rijke families, één van hen was de beroemde tuinarchitect Gregorio Lezama. Hij bouwde een privépark met een botanische tuin tussen 1860 en 1870. Zijn erfgenamen verkochten het park aan de staat in 1894. Het huis is nu het Nationaal Historisch Museum en het park werd openbaar. Het is een heel rustig park weg van de toeristische bezienswaardigheden. De bewoners van de wijk komen hier op zondag met hun gezin. Het park heeft prachtige bomen geplant door Gregorio Lezama. Er zijn vaak concerten in het park en een ambachtelijke markt. Het monument voor Pedro de Mendoza eert de eerste navigator die in Buenos Aires aankwam, hij kon daar niet lang blijven vanwege de aanvallen door de Indianen. Het park bevat ook een paviljoen, amfitheater, fontein, standbeelden en een monument voor de vriendschap tussen Argentinië en Uruguay. In de omgeving is de Russisch-Orthodoxe kerk gebouwd in 1904. 

111114-542.jpg


Anfiteatro en Cathedral de la Santísina Trinidad

Parque Lezama

El Templete Grieco

La Fuente de val D'osne

Monumento Don Pedro de Mendoza

Monumento a la Cordialata Argentino-Uruguaya


Museo Histórico Nacional