Cueva de las Manos

Het bestaan ​​van de grotten werd voor het eerst beschreven door de priester Alberto de Agostini in 1941, die er verschillende foto's van publiceerde in zijn boek "Los Andes". Vanaf dat moment beginnen de archeologische studies van het gebied en wordt de groep rotstekeningen beschermd en bewaard. Momenteel is er een bezoekerscentrum, dat het gehele jaar open blijft en van waaruit u de grotten kunt bezoeken via looppaden.hand1.jpg De rotstekeningen worden beschermd door hekken die direct contact voorkomen en zo plunderingen en vandalisme tegen gaan. Bezoeken worden uitsluitend gemaakt vanuit het bezoekerscentrum met gespecialiseerde gidsen en met kleine groepen.

Cueva de las Manos is gelegen in het westen van de provincie Santa Cruz, in Patagonië, en is een van de belangrijkste archeologische centra van Zuid-Amerika, met rotstekeningen die de oudste artistieke uitingen van de inheemse bevolking van Zuid-Amerika vertegenwoordigen. De rotstekeningen zijn gemaakt door de eerste bewoners van dit gebied, voorouders van de Tehuelches indianen en dateren uit verschillende periodes tussen 3.000 en 12.000 jaar oud. hand3.jpgDe meest representatieve zijn de negatieve silhouetten van handen, waarvan er zo'n 800 zijn geteld, deze zijn gemaakt met een techniek waarbij de hand op de rots wordt geplaatst en de verf erop wordt geblazen met hole beenderen. De rotstekeningen zijn gemaakt met steen, planten, vruchten, bloed en dierlijk vet als bindmiddel. Zo werden de verschillende tinten verkregen, waarbij rood, oker, geel, wit en zwart de boventoon voeren. Naast de handen tonen de tekeningen ook jachttaferelen, met de aanwezigheid van dieren zoals guanaco's en ook menselijke figuren. Reptielen en geometrische motieven komen ook voor in de tekeningen die verband zouden hebben met rituelen en vieringen van spirituele aard.hand.jpg

La Cueva is eigenlijk een van de stenen wanden van de spectaculaire Pinturas River Canyon, ook wel Ecker genoemd, een indrukwekkende basaltformatie van ongeveer 200 meter hoog en 150 km lang gevormd door erosie veroorzaakt door het smelten van gletsjers tijdens het Pleistoceen. De Pinturas rivier ontspringt in het Andes-gebergte en loopt in noordoostelijke richting door het halfwoestijngebied totdat hij samenkomt met de Deseado-rivier, waarna het water de Atlantische Oceaan in stroomt.

Om bij de grotten te komen, moet u 88 km rijden via de Route 40 vanuit de stad Perito Moreno en daar de weg nemen naar de Pinturas River Canyon, een route van 28 km over een grindweg die het halfwoestijngebied doorkruist totdat u bij het bezoekerscentrum komt.

De grotten werden in 1999 door UNESCO tot werelderfgoed verklaard.

Openingstijden:

Hoogseizoen van 09:00 uur tot 19:00 uur.

Laagseizoen van 10:00 uur tot 18:00 uur.

Maximaal 20 personen per groep.

Toegang:

Volwassenen AR$ 2000.

Kinderen van 6 tot 12 jaar AR$ 200.

111115-71.jpg

111114-128.jpg