Puna de AtacamaDe Puna de Atacama is gelegen tussen de bergen ten westen van Salta en reikt tot aan de grens met Bolivia en Chili. De hoogte is ongeveer 3500 meter en er heerst een woestijnklimaat met weinig neerslag. puna161.jpgDe naam komt waarschijnlijk uit het Quechua, een indiaans dialect en betekent "koude. afgelegen plek". Door de aanwezige vulkanen zijn mineralen uit de aarde aan het oppervlakte gekomen en die kleuren het landschap. Het is een dun bevolkt gebied met slechts enkele dorpjes. Er zijn zoutvlaktes en meertjes en u zult er dieren tegenkomen zoals de lama, vicuña en de flamingo.

Het beste is een meerdaagse reis te boeken om dit gebied te verkennen, de wegen zijn slecht en het is een afgelegen gebied. U kunt een groep- of privéreis boeken bij een van de plaatselijke reisbureaus of via aanbieders op het internet. puna131.jpgAlles wordt dan voor u verzorgd en u kunt optimaal genieten van deze unieke plek. Als u toch van plan bent om met eigen vervoer te gaan, neem dan een auto die geschikt is voor dit soort gebieden en bereidt u optimaal voor. Ervaring met reizen onder deze omstandigheden is een must. Toch moet u niet verbaasd kijken als u ook fietsers voorbij ziet komen. Aangezien de Puna een woestijnklimaat heeft kunnen de nachten zeer koud zijn en er valt bijna geen neerslag. De beste bezoektijd is aan het einde van de zomer of het einde van de winter, dan zijn de weersomstandigheden niet zo extreem. puna201.jpg

U zult ook rekening moeten houden met de extreme hoogtes in dit gebied. U verblijft meestal op een hoogte van 3500 meter, maar er zijn ook plekken boven de 4500 meter. U kunt last krijgen van uw gezondheid, al gaan deze hoogte verschillen wel geleidelijk. Het is daarom belangrijk te wennen aan minder zuurstof door eerst dagen door te brengen in lagere gebieden. Het is verstandig om het rustig aan te doen, veel water te drinken en lichte maaltijden te eten. U kunt last krijgen van hoofdpijn, een verstoorde spijsvertering en slapeloosheid. Deze klachten zullen na een paar dagen verdwijnen. Worden de klachten erger ga dan naar lagere gebieden om eventueel een arts te raadplegen.

puna111.jpgAangezien het een vrij onbewoond gebied is, zijn de overnachtings mogelijkheden niet optimaal. De belangrijkste dorpen zijn Tolar Grande en El Penon, hier vindt u een aantal kleine hotels. Deze zijn vaak eenvoudig met de basis faciliteiten. U kunt er ook eten en in deze dorpen is ook een restaurant. Als u op pad gaat, neem dan zelf eten mee. 

De temperatuur kan variëren van in de winter tot -15°C  en in de zomer tot 30°C. Het is belangrijk dat u altijd kleding meeneemt voor zowel hoge als lage temperaturen. Andere zaken die u niet moet vergeten zijn een goed windjack (het kan ook hard waaien), een muts om uw oren te bedekken, een zonnebril en een zonnebrandcreme   met een hoge factor. U zult niet overal bereik hebben met uw mobiele telefoon, maar in de dorpen vaak wel. Wifi is meestal wel beschikbaar in de hotels en restaurants en u kunt daar gratis gebruik van maken.puna151.jpg

De meest gangbare route door de Puna is na vertrek vanuit Salta gaat u richting San Antonio de Los Cobres. Dit is het begin van de Puna en nu gaat u richting Tolar Grande en via Antofalla, Antofagasto richting El Peñon. Vanuit El Peñon gaat u weer terug naar Salta.


Maak jouw eigen website met JouwWeb