WEER & Klimaat
De grote van het Argentijnse grondgebied, de ligging en de hoogteverschillen bepalen de klimatologische variatie binnen het Argentijnse klimaat. Argentinië is een land dat dorre woestijngebieden afwisselt met ijzige koude, hooggelegen gebieden met vlaktes en valleien, steppevegetatie met tropische oerwouden en weelderige bossen.

Het klimaat in Argentinië kan men verdelen in 4 klimatologische groepen; het gematigde, het warme, het droge en het koude klimaat. Binnen deze verdeling zijn er weer andere varianten en subklimaten.

 

      HET GEMATIGD KLIMAAT

 • Het gematigde klimaat kom voor in de gebieden met de meeste bevolking. Hieronder vallen de  provincie Buenos Aires, centraal en zuidelijk Santa Fe, een groot deel van Entre Ríos, de oostelijke regio van Córdoba en het noordoostelijke deel van La Pampa. 
 • De gemiddelde temperatuur in deze gebieden is ongeveer 15 °C. In de oostelijke gebieden is het klimaat wat vochtiger en met meer regen dan in de westelijke gebieden waar een overgang is naar het droge klimaat.
 • Steden zoals Rosario, Río Cuarto en Bahía Blanca  hebben een gematigd klimaat, maar verschillen zowel in de hoeveelheid regenval als de gemiddelde temperatuur. Buenos Aires ligt in de overgangszone tussen het warme en het gematigde klimaat.

 

      HET WARME KLIMAAT

 • Het warme klimaat vindt men in het noorden en noordoosten van het land. In deze regio's worden twee varianten onderscheiden; het subtropisch klimaat zonder droog seizoen en met het droog seizoen .
 • Het subtropische klimaat zonder droog seizoen komt voor in het noorden van Entre Ríos, in het meest oostelijke deel van de Chaco-regio en in de steden Corrientes, Misiones en Buenos Aires . Het wordt gekenmerkt door hoge temperaturen en overvloedige regenval  tijdens al de seizoenen van het  jaar . De gemiddelde temperatuur varieert van 27°C in januari, de warmste maand tot 14°C in juli, de koudste maand. Er is een jaalijkse neerslag van 1000 mm.
 • De subtropische variëteit met het droge seizoen vindt men in de westelijke zone van Formosa en Chaco, de oostelijke regio van Tucumán , het noordwesten van Santa Fe en de overgrote meerderheid van Santiago del Estero. De neerslag neemt aanzienlijk af en is ongeveer 500 mm. per jaar. Voornamelijk in de tweede helft van het jaar en temperaturen zijn hoog. In de meest noordwestelijke regio's, dicht bij de bergketens, wordt het klimaat subtropisch. Met koelere temperaturen en meer regen.

 

      HET DROGE KLIMAAT

 • Het  droge klimaat bevindt zich in de provincies La Rioja en San Juan, in de regio Puna, in de Andes zone van Catamarca, in de regio's voor de Andes en in het Andes-Patagonië. Steden als Neuquén, San Juan en Mendoza  hebben varianten van dit droge klimaat.
 • Het is een klimaat met grote thermische schommelingen, zowel jaarlijks als dagelijks . In de zomer kunnen de maxima 35°C overschrijden, terwijl ze in de winter tot enkele graden onder nul kunnen dalen. Ondanks dat het gebieden zijn met vele uren zonneschijn die ze ontvangen, kunnen de nachten erg koud zijn.
 • De regens zijn schaars en zelden meer dan 400 mm per jaar in de natste gebieden van deze regio's. Er zijn woestijngebieden die amper 100 mm bereiken. In Argentinië is dat de Puna de Atacama.

 

      HET KOUDE KLIMAAT

 • Binnen koude klimaten hebben we ook variëteiten. Een daarvan is het klimaat dat voorkomt in de meest vochtige zone van de Patagonische Andes. Het wordt gekenmerkt door een toename van regenval van noord naar zuid van de bergketen. Dit is het geval bij Bariloche, gelegen in de provincie Río Negro.
 • In  ander delen van Patagonië is het weer koud, droog en winderig. Een klimaat dat opvalt door zijn extreem lage temperaturen, de bijna afwezigheid van regen gedurende het jaar, maar met zware wintersneeuwbuien.
 • Het zuidelijke drasland is een andere variëteit voorkomend in de provincies Santa Cruz en Tierra de Fuego. De hoogste bergen van deze regio's hebben een sneeuwklimaat. Er is veel neerslag en er is geen gematigde temperatuur tijdens de zomerperiode in deze Patagonische hoog gelegen gebieden.
 • Het sneeuwklimaat is het klimaat dat aan de rand van de zuidelijkste bergketen voorkomt, in regio's van Santa Cruz en in bepaalde delen van de hoge bergketens. Het is het gebied waar de gletsjers voorkomen.
 • In de zuidelijke eilanden, zoals de Islas Malvinas heerst een koud oceaan klimaat met mistig, zeer koud weer en stormen het grootste deel van het jaar.