BalvaneraDe wijk is vernoemd naar de parochie van de kerk "Nuestra Señora de Balvanera" opgericht in 1831. Het zuid-oostelijke deel van Balvanera wordt vaak "Congreso" genoemd, want hier liggen het congresgebouw en het naburige Plaza del Congreso (officieel ligt het Plaza del Congreso in de wijk Monserrat). Een ander opvallend gebouw aan de Av. Córdoba is het gebouw van het waterleidingsbedrijf. Het gebouw wordt het "Palacio de Aquas Corrientes" (paleis van stromend water) genoemd. Het noord-westelijk deel van Balvanera wordt aangeduid als "Abasto", de Abasto de Buenos Aires was de centrale groothandel van groente en fruit. Sinds 1999 is hier het winkelcentrum "Abasto Shopping" gevestigd. Abasto is ook bekend als de wijk, waar de beroemde tango zanger Carlos Gardel leefde. Vlakbij Albasto shopping is het museum Casa Carlos Gardel. 


Parroquia y Santuario Nuestra Señora de Balvanera

111114-331.jpg


PALACIO DEL CONGRESO

Het plan voor een congres gebouw werd voor het eerst voorgesteld en afgekondigd in 1895. Het gebouw werd ontworpen door de Italiaanse architect Vittorio Meano (1860, Meano werd in 1904 vermoord) en voltooid door de Belgische architect Julio Dormal Godet (1846-1824). Het Palacio del Congreso werd gebouwd tussen 1898 en 1906. Het gebouw was nog niet af en pas in 1946 helemaal voltooid. De quadriga (strijdwagen met vier paarden) bovenop de ingang is het werk van de Italiaanse beeldhouwer Victor de Pol (1865-1925); de Argentijnse beeldhoudster Lola Mora (1866-1936) decoreerde de binnenzalen en exterieur met tal van allegorische bronzen en marmeren standbeelden, inclusief die in de gevel. Het gebouw werd officieel aanvaard door het Congres op 12 mei 1906. Naarmate de tijd verstreek, bleek het gebouw te klein voor zijn doel en in 1974 werd begonnen met de bouw van een bijgebouw, waar nu de kantoren van de afgevaardigden zijn. Van 1976 tot 1983 tijdens het bewind van President Videla huisvestte het paleis de Wetgevende Adviescommissie (CAL), een groep officieren van de drie strijdkrachten. Het Congres bestaat uit de Senaat en het Huis van Afgevaardigden (te vergelijken met de Nederlandse Tweede en Eerste Kamer).

Het paleis is in de neoklassieke stijl, grotendeels gemaakt van wit marmer met een uitbundig ingericht interieur, vooral te zien in de Lost Steps Hall en de Blue Room. Bovenop het paleis ziet u een brons-geplateerde koepel (inmiddels groen gekleurd door de weersomstandigheden) op 80 meter hoogte, die 3.000 ton weegt.

De hoofdingang, de Entrada de Honor wordt uitsluitend gebruikt voor ceremoniële doeleinden. Daarboven staat de 8 meter hoge quadriga van Victor de Pol. Het is gemaakt van brons en weegt 20 ton. Het is een symbool van de Argentijnse Republiek en is afgeleid ven een afbeelding van de generaals van het Romeinse Rijk die een overwinningverklaring afleggen, maar hier wordt het aangedreven door de symbolische vrijheid die de teugels van de paarden vasthoudt. In 1997 werd begonnen met de restauratie van de gevels en het herstel van de beelden ontworpen door Lola Mora. Omdat de beeldhoudster de beelden persoonlijk aan de regering van de provincie JuJuy had gedoneerd, was het enige wat mogelijk was het maken van replica's in Buenos Aires. Pas in 2012, met het nieuwe Masterplan, kreeg het initiatief weer vaart en begon het vorm te krijgen. De regering van de provincie Jujuy bevestigde opnieuw het bezit van de standbeelden van Lola Mora, zodat het Congres een verdrag tekende voor het herstel van het origineel en twee replica's van elk werk maakte. In januari 2013 begon het herstel. Het origineel had te lijden gehad door honderd jaar blootstelling aan de buitenlucht, dus het moet in een gesloten ruimte worden bewaard, terwijl één groep van de replica's in het regeringshuis van Jujuy werd geplaatst, kwam een andere set in de ruimtes van het Congres. Op 1 maart 2014 werden de replica's van de beelden door de toenmalige President Cristina Fernandez de Kirchner ingehuldigd.

Rondleidingen:

Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag om 12:30 uur en 17:00 uur (Engels en Spaans)

U dient zich van te voren aan te melden en een geldige legitimatie mee te nemen.

Hipólito Yrigoyen 1849

1112-14.jpgrestroom15-34.jpg

111115-300.jpgCONGRESO

111115-301.jpgCONGRESO TOURS


Palacio del Congreso

Quadriga

Standbeelden van Lola Mora

Palacio del Congreso

Plaza del Congreso


PALACIO DE AGUAS CORRIENTES

Het Palacio de Aguas Corrientes (Paleis van stromend water) werd gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw en is een volledig stedelijk blok groot om de stad van water te voorzien. Na de snelle expansie van de stad en verschillende epidemieën, waaronder cholera en tyfus, werd besloten om een ​​modern stromend watersysteem te introduceren volgens de ontwerpen van de Britse ingenieur John Bateman. De constructie van het 'paleis' werd bewaakt door de Argentijns Zweedse ingenieur Carlos Nyströmer en de Noorse architect Olof Boye. De bouw begon in 1887 en het gebouw werd geopend in 1894. Het heeft een dak in de Franse stijl en een gevel die bestaat uit 170.000 geglazuurde tegels en 130.000 geëmailleerde stenen, allemaal verzonden vanuit Engeland (Royal Doulton) en België. Binnen zijn 12 ijzeren watertanks met een inhoud van 6.000 m3 verdeeld over 3 verdiepingen. Het gebouw functioneert heden als het administratief centrum voor het stadswaterbedrijf en het huisvest ook een klein, eigenzinnig museum (Museo del Agua y la História Sanitaria) met een verzameling tegels, kranen, oude toiletten, bidets en pijpen.

Openingstijden van het museum:

Maandag t/m vrijdag van 9:00 uur tot 12:00 uur en van 14:00 uur tot 17:00 uur.

Rondleidingen zijn er op maandag, woensdag en vrijdag om 11:00 uur.

Zaterdag en zondag gesloten.

Av. Cordoba 1950 (ingang museum Riobamba 750, 1e verdieping)

111115-302.jpg


Palacio de Aquas Corrientes


Basílica Santa Rosa de Lima

Iglesia del Salvador

Abasto Shopping

Standbeeld Carlos Gardel naast Abasto shopping (onthult op 23-3-2000)

Museo Casa Carlos Gardel


FILETEADO
Fileteado is een soort artistieke tekening en belettering, met gestileerde lijnen en bloemrijke klimplanten, meestal gebruikt in Buenos Aires. 
 Het wordt gebruikt om allerlei objecten te versieren zoals borden, taxi's, vrachtwagens, huizen en oude bussen.


Jean Jaures 715

Ciudad Cultural KonexMaak jouw eigen website met JouwWeb