RetiroIn Retiro vind men een van de grootste knooppunten van transportdiensten van Argentinië, het Estación Retiro-Mitre (Retiro trein station) en de Terminal de Omnibus (lange-afstand busstation) zijn hier gevestigd. 
111115-314.jpg

Achter het station van Retiro ligt een van de meest beruchte sloppenwijken "Villa 31" van Buenos Aires. Hier wonen ongeveer 40.000 mensen.

Ga deze wijken nooit bezoeken, want ze zijn zeer onveilig en gevaarlijk!

Tegenover het station ligt het Plaza Fierza Aerea Argentina (voorheen Plaza Británica), waar de Torre Monumental (voorheen Torre de Los Ingleses) staat. Het Plaza San Martin wordt omgeven door grote paleizen en hotels en is nu een bibliotheek. Men vind hier het ruitermonument van General Jose de San Martin, de held van de Argentijnse onafhankelijksoorlog en het monument voor de slachtoffers van de Malvinasoorlog (in Argentinië spreekt men niet van de Falklandeilanden, maar van de "Islas Malvinas").
Op de hoek van Arroya en Suipacha vindt u Plaza embajada de Israël. Hier stond tot 17 maart 1992 de ambassade van Israël. Op deze dag werd de ambassade door een bomaanslag vernietigd, hierbij werden 22 burgers gedood. Het is nu een monument ter nagedachtenis aan deze aanslag.
Een belangrijke doorgaansweg in Retiro is de Av. del Libertador, via deze weg komt men weer in de wijk Palermo.

111114-349.jpg


Estación Retiro-Mitre

Torre Monumental 

Villa 31

Monument voor de slachtoffers van de Malvinasoorlog


KAVANAGH BUILDING

Deze wolkenkrabber werd in 1934 ontworpen door de lokale architecten Gregorio Sánchez, Ernesto Lagos en Luis María de la Torre en gebouwd door de constructeur en ingenieur Rodolfo Cervini en ingehuldigd in 1936. Het gebouw heeft een hoogte van 120 meter en wordt gekenmerkt door de soberheid van zijn lijnen, het ontbreken van externe versieringen en zijn grote prismatische volumes. Het werd in 1994 door de American Society of Civil Engeneers uitgeroepen tot Historisch Monument en in 1999 door de Argentijnse overheid als Nationaal Historisch Monument. In het jaar van voltooiing ervan kreeg het gebouw de Municipal Award voor Collectieve Huizen en Gevels ( Premio Municipal de Casa Colectiva y de Fachada ) en drie jaar later ontving de gevel een soortgelijke onderscheiding van het American Institute of Architects. De bouw van het gebouw duurde slechts 14 maanden en werd in 1934 in gebruik genomen door Corina Kavanagh, een miljonair van Ierse afkomst die op 39-jarige leeftijd twee ranches verkocht om haar eigen wolkenkrabber op te richten. De structuur is zorgvuldig ontworpen om zo slank mogelijk te zijn, om onnodig gewicht te voorkomen en om te voldoen aan de stedenbouwkundige voorschriften. Het ontwerp combineert modernisme en art-deco met een rationalistische benadering en wordt beschouwd als de top van het vroege modernisme in Argentinië. Het was in die tijd de hoogste wolkenkrabber in Zuid-Amerika. Omdat de appartementen in het gebouw waren gericht op de hogere middenklasse, werd er niet op de kosten bespaard van de constructie om een ​​resultaat van de hoogste kwaliteit te verzekeren. Alle 105 appartementen bevatten de nieuwste technologische ontwikkelingen, waaronder centrale airconditioning, 12 liften en ultramodern sanitair. De bewoners op de bovenste verdiepingen hebben prachtige terrastuinen met uitzicht op de rivier, parken en de stad. Corina Kavanagh woonde vele jaren op de 14de verdieping in het grootste appartement, het enige die een hele verdieping beslaat. Er is een legende die zegt dat de vorm van het gebouw was ontworpen als wraak. Corina, die afkomstig was uit een rijke maar geen aristocratische familie, werd verliefd op de zoon van de familie Anchorena, die zowel rijk als aristocratisch was. De Anchorenas woonden in een paleis aan de andere kant van het Plaza San Martín (tegenwoordig bekend als het Palacio San Martín) en hadden een kerk (Basilica Santísimo Sacramento) gebouwd die ze vanuit hun paleis konden zien. De familie keurde de verloving van hun zoon met Corina af. Als wraak had Corina slechts één eis voor de architecten: het gebouw moest het uitzicht van de Anchorena-familie op hun kerk blokkeren.

Het gebouw is gescheiden van het Plaza Hotel door de passage Corina Kavanagh.

Florida 1065 (Retiro)

Het gebouw is bewoond en niet aan de binnenkant te bezichtigen.

111114-350.jpg


Kavanagh building

Plaza Hotel

Basilica Santísimo Sacramento

Palacio San Martin

Ruitermonument Generaal Jose de San Martin

Monument ter nagedachtenis aan slachtoffers van de aanslag op de ambassade van Israël

Franse Ambassade

Av. del Libertador