TREN A LAS NUBESGESCHIEDENIS

Het idee dat aanleiding gaf tot het aanleggen van een spoorlijn werd geboren in de late negentiende eeuw. nu4.jpgNa enkele decennia van studies gaf president Hipólito Irigoyen groen licht voor een project dat de stad Salta wilde verbinden met Antofagasta in Chili. Dit project was een van de meest ambitieuze van Argentinië: het was noodzakelijk om de machtige Andes-bergketen over te steken. Hiervoor kwam de hulp van een Amerikaanse ingenieur, Richard Maury, die de belangrijkste voorloper was van het project (waarin een beeldhouwer, Lola Mora, een leidende rol speelde bij de keuze van de route). Na enkele decennia van vertragingen (als gevolg van verschillende staatsgrepen) werd de sectie voltooid in 1948. Deze route, voornamelijk gebruikt als transportmiddel voor goederen, had niet de verwachte invloed en verloor dus aan relevantie.nu1-1.jpg

Tot in 1971 het idee ontstond er een toeristische attractie van te maken. In 1972 werd de eerste toeristische reis gemaakt tussen Salta en het Polvorilla-viaduct, op 4.220 meter boven zeeniveau, een architectonisch juweel van 223,5 meter lang en 63 meter hoog. Dat was het moment dat de bekende Tren a las Nubes werd geboren.

ROUTE

De route van de trein is niet hetzelfde meer als die van de begin jaren. Op dat moment werden de 434 kilometer (heen en terug) die Salta van het Polvorilla-viaduct scheiden, afgelegd. Vanwege de lange reisduur (de trein gaat niet harder dan 35 kilometer per uur) is deze activiteit de afgelopen jaren aangepast.

HUIDIGE ROUTE

nu.jpgTegenwoordig is de treinreis tussen San Antonio de los Cobres en het Polvorilla-viaduct. De rest van de toeristische route (tussen Salta en San Antonio) wordt gedaan per bus. Voor degenen die de bus niet willen nemen, is er de mogelijkheid om met eigen vervoer naar San Antonio te gaan om daar de trein te nemen.

Let op: op vele toeristische sites staat dan de trein vertrekt uit Salta, dit is niet het geval!

BUS & TREIN

Tegenwoordig vindt de treinreis plaats tussen San Antonio de los Cobres en het Polvorilla-viaduct. Er is ook de mogelijkheid om vanuit Salta te vertrekken, met een combinatie van bus en trein .

U moet om 06:00 uur op het treinstation van Salta Capital zijn. U moet naar het loket met uw voucher en krijgt een gekleurd bandje voor de bus. Daarna neemt u de bus (vertrek rond 07:00 uur) die u naar San Antonio de los Cobres brengt, op een hoogte van 3775 meter, waar u de trein neemt naar het Polvorilla-viaduct.

Tijdens de busrit op weg naar San Antonio de los Cobres worden er verschillende stops gemaakt:

  • Fotografische stop in Campo Quijano
  • Fotografische stop bij El Toro Viaduct
  • Yacoraite geologische formatie
  • De stad El Alfarcito, waar het ontbijt (inbegrepen) wordt geserveerd en er wordt een langere stop gemaakt om een ​​museum, kerk en ambachtelijke kraampjes te bezoeken.

De reis van Tren de las Nubes van San Antonio (vertrek 12:00 uur) naar het Polvorilla-viaduct gaat vergezeld met de uitleg door een gids (Engels & Spaans), één per wagon. Deze verklaren de verschillende delen van het landschap en de geschiedenis van de trein. Duur van de reis ongeveer 1 uur.nu2.jpg

Zodra het viaduct is bereikt, rijdt de trein tamelijk langzaam om foto's te kunnen maken. Eenmaal over het viaduct wordt er een stop gemaakt waar u foto's  vanaf de grond kunt maken (bij het viaduct wordt u opgewacht door tientallen verkopers van handwerkproducten).

nu3.jpgVoor de terugkeer waarschuwen de gidsen dat de stoelen worden veranderd, zodat degenen aan de ene kant van de trein bij de terugkeer aan de andere kant gaan zitten om verschillende uitzichten kunnen hebben.

Als de trein terugkeert, wordt er een langere stop gemaakt in San Antonio de los Cobres, waar u kunt lunchen (eigen rekening) of de stad kunt bezoeken. Zodra dit is gebeurd, keert u met de bus terug naar Salta met nog een stop in Santa Rosa de Tastil 

Aankomst in Salta wordt rond 19.30 uur verwacht.

EIGEN VERVOER & TREIN

Voor degenen die de gecombineerde tour niet willen doen, is het ook mogelijk om de treinreis alleen te doen vanuit San Antonio de los Cobres. In dat geval kunt u alleen naar deze stad gaan en om 12.00 uur de trein nemen.

TARIEVEN (2019)

De prijs van de Tren a las Nubes hangt ervan af of u kiest voor de bus & trein excursie of alleen de trein.

LET OP: deze prijzen kunnen sterk veranderen door de economische instabiliteit van het land.

Prijzen bus & trein:

  • Van april tot december: Toeristen: AR$ 4.520 (€ 63)
  • Van januari tot maart: Toeristen: AR$ 4.980 (€ 70)

Prijzen alleen de trein:

  • Van april tot december:  Toeristen: AR$ 2.920 (€ 40)
  • Van januari tot maart: Toeristen: AR$ 3.250 (€ 45)

Omdat de trein zo'n unieke excursie is, is hij immens populair onder toeristen. Als zodanig worden toeristen aanbevolen de excursie ruim van te voren te boeken.

1112-11.jpg

111115-62.jpg

111112-88.jpg

111113-40.jpg

111114-110.jpg