FilmsDe Argentijnse filmindustrie is van oudsher een van de drie meest ontwikkelde in de Latijns-Amerikaanse cinema , samen met die van Mexico en Brazilië. Gedurende de 20ste eeuw werd de filmproductie in Argentinië, ondersteund door de staat en door het werk van een lange lijst van regisseurs en acteurs, één van de belangrijkste filmindustrieën in de Spaanstalige wereld. Argentinië heeft 16 Goya Awards gewonnen voor de beste film in de Spaanse taal en is daarmee het meest bekroonde land. Het is ook het eerste Latijns-Amerikaanse land dat de Academy Awards (Oscars) heeft gewonnen, als erkenning voor de films La Historia Oficial (1985) en El Secreto de sus Ojos (2009).

 

OSCARWINNAARS BESTE BUITENLANDSE FILM

LA HISTORIA OFICIAL (1985)

Alternatieve titels: The Official History, The Official Version, The Official Story

Argentinië

Drama

112 minuten
geregisseerd door Luis Puenzo
met Norma Aleandro, Héctor Alterio en Chunchuna Villafañe
Alicia, lerares geschiedenis, leeft een comfortabel leven in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Alicia's man, een advocaat die nauwe banden onderhoudt met de militairen, wordt almaar zenuwachtiger na de val van het militaire regime in 1983. Alicia begint te vermoeden dat de dochter die ze heeft geadopteerd, nu een meisje van 5, wellicht in de gevangenis is geboren en door officieren aan haar man 'cadeau' is gedaan. Die wetenschap wordt haar door haar omgeving niet in dank afgenomen en leidt bij haarzelf tot een gewetensconflict.


EL SECRETO DE SUS OJOS (2009)

Alternatieve titels: The Secret in Their Eyes, The Secret of Her Eyes

Argentinië / Spanje

Misdaad / Drama

129 minuten

geregisseerd door Juan José Campanella
met Ricardo Darín, Soledad Villamil en Pablo Rago
Op het einde van de 20ste eeuw is Benjamin Esposito een gepensioneerde man die zijn leven heeft doorgebracht als strafrechterlijke onderzoeker. Hij besluit een roman te schrijven gebaseerd op een oude zaak uit 1974, waarin een mooie vrouw op brutale wijze werd verkracht en vermoord.


GENOMINEERDE FILMS VOOR EEN OSCAR

CAMILA (1984)

Argentinië / Spanje

Drama / Romantiek

107 minuten

geregisseerd door María Luisa Bemberg
met Susú Pecoraro, Imanol Arias en Héctor Alterio
In het Buenos Aires van de jaren 1840, worden een jonge jezuïet en een steenrijke dame van de society smoorverliefd op elkaar. Zij ontvluchten de stad in vermomming, kopen een woning op het platteland en denken dat zij veilig zijn voor alles en iedereen. Nochtans, beide geliefden hun kerken en Camila's familie, zijn woedend en zweren om de romance tussen de twee minnaars ongedaan te maken.


TANGO (1998)

Spanje / Argentinië

Drama / Muziek

115 minuten

geregisseerd door Carlos Saura
met Cecilia Narova, Miguel Ángel Solá en Mía Maestro

Regisseur Mario Suarez wil de ultieme tango film maken, maar nadat zijn vrouw (één van de sterren van zijn film) hem verlaat wordt het lastig. Mario wordt verliefd op Elena, een beeldschone vriendin van de gevaarlijke Angelo Larroca, die in Mario's film investeert. Wanneer Mario van plan is om in zijn film politiek zwaar beladen punten over Argentinië's donkere jaren, onderdrukking en ontvoeringen te verwerken, krijgt hij zware tegenstand van de investeerders.


EL HIJO DE LA NOVIA (2001)

Alternatieve titel: Son of the Bride

Argentinië / Spanje

Komedie / Drama

123 minuten
geregisseerd door Juan José Campanella
met Ricardo Darín, Natalia Verbeke en Héctor Alterio
De 42-jarige Rafael Belvedere, een succesvol zakenman, runt het Italiaanse familierestaurant in Buenos Aires. Hij kan zijn drukke leven, dat bestaat uit onderhandelen met leveranciers en telefoons beantwoorden, nog nauwelijks aan. Hij is snel geïrriteerd en heeft geen belangstelling meer voor zijn knappe vriendin Nati. Hij voelt zich schuldig omdat hij zijn oude moeder, die aan Alzheimer lijdt en in een verzorgingsinstelling verblijft, te weinig gaat bezoeken. Zijn ex-vrouw verwijt hem dat hij niet genoeg tijd besteedt aan zijn dochter. Kortom, hij zit middenin een midlife crisis. Wanneer hij plots een lichte hartaanval krijgt, beseft hij dat hij andere prioriteiten zal moeten stellen in zijn leven.


RELATOS SALVAJES (2014)

Alternatieve titel: Wild Tales

Argentinië / Spanje

Komedie / Thriller

122 minuten

geregisseerd door Damián Szifron
met Rita Cortese, Ricardo Darín en Nancy Dupláa

De film vertelt zes korte, komische verhalen, vol verrassende plotwendingen. Thematisch hebben de verhalen gemeen dat ze gaan over wraak, over hoe alledaagse mensen de controle kunnen verliezen als ze worden gedwarsboomd in hun leven.


ANDERE ARGENTIJNSE FILMS

ESPERANDO LA CARROZA (1985)

Argentinië

Komedie

87 minuten

geregisseerd door Alejandro Doria
met Luis Brandoni, China Zorrilla en Antonio Gasalla

Mamá Cora is ongeveer 80 jaar oud en ze heeft drie zonen en een dochter. Mamá woont samen met één van hen, die helaas degene is met de slechtste financiële positie. Op een dag hebben alle leden van de familie een reünie om een verjaardag te vieren. In het midden van het feest rijzen er lastige vragen uit het niets: “Wie zal Mamá Cora’s erfgenaam zijn?” en “Wie zal voor haar zorgen tijdens de laatste dagen van haar leven?” Het antwoord is niet eenvoudig en het duurt niet lang vooraleer een hevige en hilarische strijd tussen de leden van de bizarre familie losbarst. Maar dan komt het verontrustende nieuws dat Mamá Cora zelfmoord heeft gepleegd.


APARTMENT ZERO (1988)

Argentinië / Verenigd Koninkrijk

Thriller

124 minuten

geregisseerd door Martin Donovan
met Colin Firth, Hart Bochner en Dora Bryan
Adrian is een filmfanaat, wonend in Buenos Aires. Omdat hij geld nodig heeft wil hij een huisgenoot aan wie hij een kamer kan verhuren. De gelukkige wordt Jack, een charismatische man, door wie Adrian direct gefascineerd raakt. Een tijdje later begint Adrian echter te vermoeden dat Jack's geheime verleden wel eens iets te maken zou kunnen hebben met moorden van het Argentijnse dictators-regime. Hij durft zich echter niet uit te spreken en de relatie tussen de twee huisgenoten komt onder spanning te staan.


BUENOS AIRES VICE VERSA (1996)

Argentinië / Nederland

Drama / Komedie

122 minuten
geregisseerd door Alejandro Agresti
met Vera Fogwill, Nicolás Pauls en Fernán Mirás
Een fragmentarische vertelling die in een abrupte filmstijl een beeld schetst van het alledaagse leven in Buenos Aires. Alle personen blijken uiteindelijk verbonden te zijn met iemand die verdwenen is tijdens de dictatuur. De één zoekt naar wat verloren ging, de ander wil juist vergeten...


EVITA (1996)

Argentinië / Verenigde Staten

Muziek / Drama

134 minuten
geregisseerd door Alan Parker
met Madonna, Antonio Banderas en Jonathan Pryce
De film, gebaseerd op de musical van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice, vertelt het verhaal van Eva Duarte. Zij verruilt haar thuis voor Buenos Aires, samen met de zanger Agustin Megaldi. Uiteindelijk wordt ze de vrouw van president Juan Peron en de held van het volk van Argentinië.PIZZA, BIRRA, FASO (1998)

Alternatieve titel: Pizza, Booze, Smokes

Argentinië

Drama

83 minuten
geregisseerd door Adrián Caetano en Bruno Stagnaro
met Héctor Anglada, Jorge Sesán en Pamela Jordán
Pizza, birra, faso is een film over 5 marginale jongeren in het Buenos Aires; ze volgt de overlevingsstrategieën van hen als straatboefjes en wil via hen een schets geven van het hedendaagse in Argentinië. De Cordobés woont samen met zijn 3 vrienden, Frula, Megabom en Pablo, in een huis. Zijn vriendin Sandra is zwanger. Maar ondanks dat ze in hun levensonderhoud voorzien door te stelen, blijken ze altijd weer afhankelijk te zijn van anderen; er is altijd wel een baas, die het grootste deel van de buit inhoudt, zodat ze eigenlijk geen stap verder komen. 'Zolang we maar genoeg geld overhouden voor drank', lijkt de filosofie van De Cordobés en zijn vrienden. Wanneer Sandra haar vriend aanspreekt op zijn verantwoordelijkheden, vanwege de komst van haar baby, voelt hij zich gedwongen belangrijker keuzes te maken dan pizza's en drank. Bij gebrek aan de mogelijkheid een echte baan te krijgen, besluit De Cordobés onafhankelijk te gaan opereren. Een grote klus, de diefstal van het geld van een van de populairste nachtclubs van Buenos Aires, moet zijn paspoort naar een nieuw leven zijn.


GARAGE OLIMPO (1999)

Argentinië / Frankrijk / Italië

Drama

98 minuten

geregisseerd door Marco Bechis
met Antonella Costa, Carlos Echevarría en Enrique Pineyro
De camera portretteert het leven van de jonge activiste Maria, die bij haar Italiaanse moeder in een groot vervallen herenhuis woont. Ze verhuren enkele kamers om wat bij te verdienen. Eén van de huurders is Felix, die de knappe maar onverschillige Maria achtervolgt. Felix werkt in een garage, tenminste dat beweert hij. Maria leert kinderen in een sloppenwijk lezen en schrijven en ook is ze actief in een kleine organisatie die zich teweer stelt tegen de brutale militaire dictatuur. Op een dag wordt zij thuis voor de ogen van haar moeder gekidnapt door militaire politie in burger en naar Garage Olimpo overgebracht. Eén van de vele martelcentra van het leger, midden in Buenos Aires. Haar eerste ontmoeting met haar ondervragers is brutaal maar zij volhardt in het zwijgen. Dan komt Félix binnen, voor de volgende shift. Hij kreeg de zaak Maria doorgespeeld van El Tigre, de baas van Garage Olimpo. Fèlix zit in een moeilijk parket, maar belooft haar te helpen. Elke daad van Maria is gericht op overleven, ze is er zich zeer goed van bewust dat haar enige hoop berust bij de persoon die is opgedragen haar te martelen. Er ontstaat een merkwaardige en dubbelzinnige band tussen beiden.


PLATA QUEMADA (2000)

Alternatieve titel: Burnt Money

Argentinië / Uruguay / Frankrijk / Spanje

Actie / Drama

125 minuten
geregisseerd door Marcelo Piñeyro
met Leonardo Sbaraglia, Eduardo Noriega en Pablo Echarri
Nene en Angel zijn twee beruchte Argentijnse bankovervallers. Ze worden 'de tweeling' genoemd, maar eigenlijk zijn ze partners in zowel de misdaad als de liefde. Na een mislukte bankoverval vluchten ze richting Uruguay en dreigen ze te worden ingesloten door de politie.


NUEVE REINAS (2000)

Alternatieve titel: Nine Queens

Argentinië

Drama / Misdaad

114 minuten
geregisseerd door Fabián Bielinsky
met Gastón Pauls, Ricardo Darín en Leticia Brédice
Op een morgen ziet Marcos hoe Juan een kassamedewerker belazert met een truc met een bankbiljet en hoe hij even later gepakt wordt. Marcos grijpt in, zegt dat hij een politieagent is, en sleept Juan naar buiten. Marcos vertelt Juan dat hij ook een oplichter is, met veel grotere plannen. Hij nodigt Juan uit om z'n partner-in-crime te worden. Wanneer ze ingehuurd worden door een oude voormalig gevangene om een stel nagemaakte postzegels te verkopen grijpen ze hun kans.


HISTORIAS MÍNIMAS (2002)

Argentinië / Spanje

Drama / Roadmovie

92 minuten
geregisseerd door Carlos Sorin
met Javier Lombardo, Antonio Benedictti en Javiera Bravo
Historias Minimas is een road-movie waarin 3 dorpsgenoten afzonderlijk van elkaar naar de grote stad reizen: de één op zoek naar zijn weggelopen hond, de ander om deel te nemen aan een spelprogramma op televisie, de derde om de jonge weduwe op wie hij een oogje heeft te verrassen met een taart voor de verjaardag van haar kind. Alle 3 reizen ze alleen maar, zoals wel vaker op de verlaten wegen richting Patagonië, verweven hun verhalen en dromen zich met elkaar op de sporadische haltes langs de weg.


EL ABRAZO PARTIDO (2004)

Alternatieve titel: Lost Embrace

Argentinië / Frankrijk / Italië / Spanje

Drama / Komedie

100 minuten

geregisseerd door Daniel Burman
met Daniel Hendler, Adriana Aizemberg en Jorge D'Elía

Dit is Ariels wereld: een kleine groezelige winkelstraat in een buitenwijk van Buenos Aires, waar Italiaanse winkelhouders de hele dag schreeuwen, de Koreanen Feng-shui en de Oude Osvaldo niets verkoopt. Waar Ariels moeder een lingerieshop heeft en zijn broer in een import-exportzaak zit. Een kleine gemoedelijke wereld, ondanks de onzekerheid en de malaise. Veel jonge mensen zoeken naar de wortels van hun geboortegronden en proberen een buitenlands paspoort te krijgen, de sleutel naar een wereld vol beloftes. Ariel wil een paspoort naar Polen waar zijn grootouders vandaan kwamen om aan de verschrikkingen van de holocaust te ontsnappen. Hij wil hen begrijpen. Waarom verliet zijn vader zijn gezin zo kort na zijn geboorte? Waarom kwam hij nooit meer terug? En waarom staan zijn moeder en broer daar zo onverschillig tegenover. Maar de waarheid verandert.


EL PERRO (2004)

Alternatieve titel: Bombón - El Perro

Argentinië / Spanje

Drama

97 minuten
geregisseerd door Carlos Sorin
met Juan Villegas, Walter Donado en Rosa Valsecchi
De 52-jarige Juan Villegas is net ontslagen bij het pompstation waar hij al 20 jaar als mechanicien werkte. Hij probeert nu wat geld te verdienen met het verkopen van zelfgemaakte messen. Op een dag krijgt de goedaardige Juan, als dank voor een verleende vriendendienst, een grote witte rashond genaamd Bombón. Via deze hond maakt hij kennis met Walter, een wat prikkelbare man die deelneemt aan hondenshows. Hij haalt Juan over om met de hond mee te doen aan wedstrijden. Na enkele trainingen wint Bombón één van de hondenshows en rekenen Juan en Walter zich meteen rijk.


DIARIOS DE MOTOCICLETA (2004)

Alternatieve titel: The Motorcycle Diaries

Argentinië / Verenigde Staten / Chili / Peru / Brazilië / Verenigd Koninkrijk / Duitsland / Frankrijk

Drama / Roadmovie

128 minuten
geregisseerd door Walter Salles
met Gael García Bernal, Rodrigo De la Serna en Susana Lanteri
Gebaseerd op de reisverhalen van Che Guevara, één van de leiders van de Cubaanse revolutie. In zijn memoires beschrijft Guevara de avonturen die hij samen met zijn beste vriend Alberto heeft gehad tijdens zijn tocht, begin 1952, door Zuid-Amerika met de motor.


UN AÑO SIN AMOR (2005)

Alternatieve titel: A Year Without Love

Argentinië

Drama

102 minuten
geregisseerd door Anahí Berneri
met Juan Minujín, Mimí Ardú en Carlos Echevarría
Pablo is een jonge dichter die besmet is met het H.I.V.- virus. Hij besluit om een dagboek bij te houden. Daarin legt hij zijn zoektocht naar een medicijn vast, die hem moet genezen van zijn ziekte en zijn eenzaamheid. Pablo zoekt tevergeefs naar liefde in de gaybars van Buenos Aires, plaatst contactadvertenties en heeft anonieme seks in porno bioscopen. Tijdens zijn zoektocht naar de liefde van zijn leven, ontdekt hij een manier om zijn pijn te erotiseren. Hij voegt zich bij een groep die aan SM doet en een leerfetisjisme heeft. Deze seksuele avonturen geven hem nieuwe levensenergie. Tegen het einde van het jaar heeft hij pagina’s vol geschreven over zijn seksuele avonturen en zijn medische behandeling. Pablo besluit zijn dagboek als een roman te publiceren en wordt daarin gesteund door zijn beste vriend Nicolas.


RONDA NOCTURNA (2005)

Alternatieve titel: Night Watch

Argentinië / Frankrijk

Drama

81 minuten
geregisseerd door Edgardo Cozarinsky
met Gonzalo Heredia, Dario Tripichio en Rafael Ferro
Het is de nacht na allerheiligen in Buenos Aires. De 19 jarige Victor is afkomstig uit de provincie en werkt als schandknaap en kleine dealer. De film volgt hem op zijn ronde door de nacht. Hij ontmoet een politierechercheur die seks met hem heeft in ruil voor 'bescherming', hij komt junkies tegen op zoek naar nog een extra shot, hij wordt geïntroduceerd bij een chique sauna, komt terecht op een excentrieke diplomatenreceptie en ontmoet een taxichauffeur die geld van een klant heeft geërfd.


EL AURA (2005)

Alternatieve titel: The Aura

Argentinië / Frankrijk / Spanje

Misdaad / Thriller

138 minuten

geregisseerd door Fabián Bielinsky
met Ricardo Darín, Dolores Fonzi en Pablo Cedrón

De 40-jarige Espinosa is een professioneel 'opzetter' van dode dieren, dat wil zeggen: hij herstelt hun huid en vult hen op. Espinosa, die tevens lijdt aan epileptische aanvallen, brengt op een dag een opgezette vos naar een natuurmuseum, waar hij collega Sontag tegenkomt, zo'n beetje de beste vriend die de eenzame Espinosa heeft. Tijdens een onderonsje onthult Espinosa aan zijn vriend het idee eens de perfecte overval te plegen. Wanneer de twee later gaan jagen en per ongeluk iemand neerschieten wordt dit ideetje opeens wel erg realistisch...


XXY (2007)
Argentinië / Frankrijk / Spanje

Drama

86 minuten
geregisseerd door Lucía Puenzo
met Inés Efron, Ricardo Darín en Martín Piroyansky
Alex is een 15-jarige tiener die hermafrodiet is. Na haar geboorte verlieten haar ouders Buenos Aires voor een rustige omgeving op de grens met Uruguay. De keuze voor Alex om definitief haar geslacht te kiezen, lijkt inmiddels onvermijdelijk. Op een avond ontvangen Alex' ouders oude vrienden uit de grote stad; de man is een vooraanstaand plastisch chirurg. Al snel voelen de zoon van het stel, Alvaro, en Alex zich aangetrokken tot elkaar.


UN NOVIO PARA MI MUJER (2008)

Alternatieve titel: A Boyfriend For My Wife

Argentinië

Komedie

100 minuten

geregisseerd door Juan Taratuto
met Valeria Bertuccelli, Gabriel Goity en Adrián Suar

El Tenso weet niet hoe hij zijn vrouw duidelijk moet maken dat hij bij haar weg wil. Hij trekt haar onhebbelijke karakter niet meer. Ze is namelijk continu slecht gehumeurd en klaagt over alles wat los en vast zit. Een vriend van hem suggereert om het probleem om te draaien en er voor te zorgen dat zij hem verlaat. El Tenso schakelt Cuervo Flores in, een oude en onweerstaanbare verleider die ervoor zal zorgen dat Tenso’s vrouw verliefd op hem wordt, zodat zij zelf de relatie zal verbreken. Dit loopt helaas niet als gepland.


PLAN B (2009)
Argentinië

Drama / Romantiek

103 minuten
geregisseerd door Marco Berger
met Manuel Vignau, Lucas Ferraro en Mercedes Quinteros
Bruno, door zijn vriendinnetje gedumpt, wil haar terug. Als modern meisje wil ze best nog wel eens met Bruno, maar ze blijft mooi bij haar nieuwe vriend Pablo. Dus broedt Bruno op een plan om Pablo het veld te doen ruimen. Maar door toeval krijgt Bruno een geheel nieuwe mogelijkheid aangereikt. Hij noemt dit Plan B. Hij moet hiervoor aanpappen met Pablo, zich voordoen als zijn beste vriend. Maar Plan B leidt ertoe dat Bruno's hetero geaardheid in twijfel wordt getrokken.


EL HOMBRE DE AL LADO (2009)

Alternatieve titel: The man Next Door

Argentinië

Drama

110 minuten

geregisseerd door Mariano Cohn en Gastón Duprat
met Rafael Spregelburd, Daniel Aráoz en Eugenia Alonso

Zwarte komedie over de arrogante industrieel ontwerper Leonardo, zijn vrouw en zijn tienerdochter. De huiselijke rust wordt verstoord als zijn buurman Victor besluit er een raam in zijn huis bij te maken. De muur was tot dan toe een muurdichte scheidingswand tussen twee werelden en twee verschillende klassen. Het loopt uit op een conflict waarbij Leonardo denkt de touwtjes stevig in handen te hebben.


CARANCHO (2010)

Argentinië / Chili / Frankrijk / Zuid-Afrika

Drama

107 minuten

geregisseerd door Pablo Trapero
met Ricardo Darín, Martina Gusman en Darío Valenzuela

In Argentinië sterven elk jaar meer dan 8000 mensen in verkeersongelukken. Achter elke tragedie, zit een industrie, die gevoed wordt door verzekeringsbedrijven en de mazen in de wet. Sosa is een advocaat die zich in ziekenhuizen en politiestations begeeft, op zoek naar potentiële klanten. Luján is een jonge dokter uit de provincie. Dit liefdesverhaal begint wanneer Sosa en Luján elkaar op straat ontmoeten. Zij probeert het leven van een man te redden; hij probeert van de man een klant te maken.


AUSENTE (2011)
Alternatieve titel: Absent

Argentinië

Drama / Thriller

87 minuten
geregisseerd door Marco Berger
met Carlos Echevarría, Javier De Pietro en Alejandro Barbero
De 16-jarige Martin is verliefd op zijn leraar en verzint verschillende leugens om de nacht bij hem thuis door te mogen brengen. Maar tot Martins grote spijt gebeurt er niks tussen de twee. De problemen voor Martin beginnen wanneer de leraar de ontdekking doet dat Martin hem voorgelogen heeft en hem vervolgens in het gezicht slaat. De leraar doet dat niet omdat hij walgt van Martin, maar omdat de situatie hem zijn baan kan kosten.


UN CUENTO CHINO (2011)

Alternatieve titel: A Chinese Tale

Argentinië / Spanje

Komedie / Drama

93 minuten

geregisseerd door Sebastián Borensztein
met Ricardo Darín, Ignacio Huang en Muriel Santa Ana

We volgen het leven van de chagrijnige Roberto, een man die als een kluizenaar leeft in Buenos Aires. Dit beschermde en geïsoleerde leven leidt hij sinds hij 20 jaar geleden een traumatische gebeurtenis meemaakte. Maar nu wordt Roberto uit dit beschermde wereldje getrokken door Jun, een Chinese immigrant, net aangekomen in Argentinië, die geen woord Spaans spreekt.


EL ÚLTIMO ELVIS (2012)

Alternatieve titel: The Last Elvis

Argentinië
Drama
91 minuten

geregisseerd door Armando Bo
met John McInerny, Griselda Siciliani en Margarita Lopez

In de unieke wereld van imitators in Buenos Aires is Carlos "Elvis" Gutierrez een gescheiden zanger met een jonge dochter genaamd Lisa Marie, die hij maar zelden ziet. Carlos heeft zijn leven altijd geleefd als de reïncarnatie van Elvis Presley. Als hij de 42-jarige leeftijd bereikt, de leeftijd waarop Elvis stierf, lijkt de toekomst voor Carlos leeg. Een onverwachte gebeurtenis zorgt er voor dat hij een moeilijke beslissing moet gaan nemen in zijn 'echte wereld', een wereld die hij nog maar amper lijkt te kennen.


HAWAII (2013)

Argentinië

Drama

102 minuten

geregisseerd door Marco Berger
met Mateo Chiarino, Luz Palazón en Manuel Martínez Sobrado

Martin neemt op zijn weg naar Buenos Aires diverse klussen aan om geld voor zijn reis te verdienen. Zo komt hij ver weg van de stad, op het platteland, terecht bij de aankomende auteur Eugenio en beiden staan voor een enorme verrassing: beide mannen herkennen elkaar als speelkameraden uit hun kindertijd. Eugenio biedt Martin een halftijdse baan aan voor de zomer, om reparaties uit te voeren aan zijn huis. Martin aanvaardt in dank en vindt onderdak in een nabijgelegen schuur. Maar de sterk ontluikende vriendschap gaat gepaard met een zekere seksuele spanning tussen beide mannen.


MUERTE EN BUENOS AIRES (2014)

Alternatieve titel: Death in Buenos Aires

Argentinië

Misdaad

94 minuten

geregisseerd door Natalia Meta
met Demian Bichir, Chino Darín en Monica Antonopulos

Buenos Aires, de jaren 80. Inspecteur Chavez, een familieman en stoere agent, wordt belast met het onderzoek naar een moord in de hoge kringen van Buenos Aires. Om de moordenaar te vangen gebruikt hij zijn jonge en knappe rechterhand, agent Gómez alias El Ganso, als aas.


EL CLAN (2015)

Alternatieve titel: The Clan

Argentinië / Spanje

Misdaad / Drama

110 minuten

geregisseerd door Pablo Traparo
met Guillermo Francella, Peter Lanzani en Lili Popovich

De film vertelt het waargebeurde verhaal van de rijke Puccio clan uit de wijk San Isidro in de jaren 80. De familie stond erom bekend dat ze mensen ontvoerden en daar losgeld voor eisten, maar ze vervolgens doodden. Ze ontvoerden mensen uit hun eigen omgeving, de jachtclub en de wijk waar ze woonden.


ESTEROS (2016)

Argentinië / Brazilië / Frankrijk

Drama / Romantiek

83 minuten

geregisseerd door Papu Curotto
met Ignacio Rogers, Esteban Masturini en Joaquín Parada

Matías en Jerónimo zijn vrienden geweest in hun kindertijd. Toen ze naar de middelbare school gingen veranderde de verhouding onder de twee tieners: tussen hen ontkiemen romantische gevoelens. Maar wanneer de familie van Matías verhuist, verliezen de vrienden elk contact. Tien jaar later; Matías woont samen met zijn vriendin in Brazilië, terwijl Jerónimo in hun gemeenschappelijke geboorteland Argentinië gebleven is, waar hij kunstenaar is en een openlijk homoseksueel leven leidt. Dan bezoekt Matías ter gelegenheid van carnaval zijn oude thuis.


EL CIUDADANO ILUSTRE (2016)

Alternatieve titel: The Disinguished Citizen

Argentinië / Spanje

Drama / Komedie

118 minuten

geregisseerd door Mariano Cohn en Gastón Duprat
met Oscar Martínez, Dady Brieva en Andrea Frigerio

Nadat hij wereldwijd vele prestigieuze prijzen heeft geweigerd, accepteert Daniel Mantovani, Nobelprijswinnaar voor de literatuur, de uitnodiging om zijn geboortestad te bezoeken. Dit is de stad die hem heeft geïnspireerd bij het schrijven van al zijn boeken. Dit blijkt het slechtste idee van zijn leven. Verwacht het onverwachte als je werkelijk bestaande mensen hebt gebruikt als karakters in je romans.


TAEKWONDO (2016)

Argentinië

Komedie / Drama

105 minuten

geregisseerd door Marco Berger en Martín Farina
met Gabriel Epstein, Lucas Papa en Nicolás Barsoff

Fernando is op vakantie met zijn beste vrienden. Ze verblijven in een prachtig landhuis in een chique buitenwijk van Buenos Aires. Zonder de aanwezigheid van hun vriendinnen hebben de mannen de mogelijkheid om ongestoord te praten over hun diepste gevoelens, hun seksuele verlangens, hun angsten en hun conflicten. Zoals in alle 'men only' situaties, voelen de mannen zich vrij om halfnaakt of naakt rond te lopen. Door de open en vrije sfeer besluit Fernando om Germán, een goede vriend uit zijn Taekwondo klas, uit te nodigen. Germán, die eigenlijk op mannen valt en dit probeert te verbergen, wordt meteen in de groep opgenomen. Fernando heeft het door, maar negeert dit gegeven.


ZAMA (2017)

Argentinië / Frankrijk / Nederland / Spanje / Verenigde Staten

Drama

115 minuten

geregisseerd door Lucrecia Martel
met Daniel Giménez Cacho, Lola Dueñas en Juan Minujín

Zama, een officier van de Spaanse Kroon geboren in Zuid-Amerika, wacht op een brief van de koning die hem de kans zal geven om naar een betere locatie te vertrekken. Hij moet ervoor zorgen dat niets zijn overdracht verhindert. Hij wordt gedwongen om onderdanig te zijn en hij aanvaardt elke taak van bevelhebbers. De brief van de koning komt niet.


NIEVE NEGRA (2017)

Alternatieve titel: Black Snow

Argentinië / Spanje

Misdaad / Drama

90 minuten

geregisseerd door Martin Hodara
met Laia Costa, Ricardo Darín en Dolores Fonzi

Salvador woont geïsoleerd in Patagonië nadat hij valselijk beschuldigd was van het vermoorden van zijn eigen broer toen ze tieners waren. Vele decennia later komen zijn broer Marcos en schoonzus Laura naar hem om hem te overtuigen het afgelegen familie-eigendom te verkopen. Deze ontmoeting zal niet alleen hun rivaliteit weer naar boven brengen, maar ook hun tegenstrijdige ideeën over het slachtoffer en de moordenaar en onschuld en schuld...


MI MEJOR AMIGO (2018)

Alternatieve titel: My best friend

Argentinië

Drama

89 minuten

geregisseerd door Martín Deus
met Angelo Mutti Spinetta, Lautaro Rodríguez en Guillermo Pfening

Lorenzo is een rustige tiener in een kleine stad in Patagonië. Op een dag komt Caíto, zoon van een familievriend uit Buenos Aires, bij Lorenzo en zijn familie wonen. Caíto’s familie maakt moeilijke tijden door en kan niet voor hem zorgen. Lorenzo helpt de nieuweling zich thuis te voelen door veel tijd samen te spenderen en raakt al snel geïntrigeerd door de stille, stoere jongen. Hoewel Lorenzo niet van sporten houdt, gaat hij toch urenlang met Caíto mountainbiken.


EL  ÁNGEL (2018)

Alternatieve titel: The Angel

Argentinië / Spanje

Drama / Misdaad

126 minuten

geregisseerd door Luis Ortega
met Lorenzo Ferro, Chino Darín en Mercedes Morán

Buenos Aires, 1971. De 17-jarige Carlos ontmoet op school Ramon. Het duo onderneemt een reis vol misdaad en verboden liefde. Ze ontpoppen zich als moordenaars, een bezigheid die voor hen gelijkstaat aan het uiten van hun gevoelens. Uiteindelijk slagen ze erin maar liefst elf moorden te plegen in minder dan een jaar.


LA ODISEA DE LOS GILES (2019)

Alternatieve titel: Heroic Losers

Argentinië / Spanje

Avontuur / Komedie

116 minuten

geregisseerd door Sebastián Borensztein
met Ricardo Darín, Luis Brandoni en Chino Darín

Voormalig voetballer Fermín Pelassi en zijn vrouw Lidia wonen in een klein dorpje, waar bijna geen toekomst is. Om de economie van het dorpje op te peppen besluiten ze een bedrijf te starten en willen daarvoor een verlaten loods kopen. Samen met diverse vrienden verzamelen ze het benodigde geld. Terwijl ze nog in onderhandeling zijn met de eigenaar van de loods, bewaren ze het geld in een kluis in een nabijgelegen stad. De bankmanager haalt ze over om het geld niet contant te bewaren, maar op hun rekening te storten. Helaas worden de volgende dag door de overheid alle banken bevroren, waardoor niemand per dag meer dan 250 dollar kan opnemen.


UN RUBIO (2019)

Alternatieve titel: The Blond One

Argentinië

Drama / Romantiek

108 minuten

geregisseerd door Marco Berger
met Gastón Re, Alfonso Barón en Malena Irusta

Juan gaat een kamer verhuren aan zijn collega Gabriel. De mannen brengen veel tijd met elkaar door en de verlegen Gabriel laat zich regelmatig commanderen door Juan. De vriendschap tussen de twee wordt echter steeds intiemer en verandert in een gepassioneerde liefdesrelatie.


FIN DE SIGLO (2019)

Alternatieve titel: End Of The Century

Argentinië

Drama / Romantiek

84 minuten

geregisseerd door Lucio Castro
met Juan Barberini, Ramon Pujol en Mía Maestro

Ocho is dichter en is op vakantie in Barcelona, waar hij doelloos rondzwerft tussen de toeristen op het strand. Wanneer hij de knappe Javi ontmoet, nodigt hij hem uit in zijn appartement. Na een onenightstand merkt Javi op dat ze elkaar 20 jaar geleden ontmoet hebben, toen ze allebei nog een vriendin hadden.


BUITENLANDSE FILMS OVER ARGENTINIË/BUENOS AIRES

CHUN GWONG CHA SIT (1997)

Alternatieve titel: Happy Together

Hongkong

Romantiek/Drama

96 minuten
geregisseerd door Kar Wai Wong
met Leslie Cheung, Tony Leung Chiu Wai en Chen Chang
Na al de nodige relatiemoeilijkheden achter de rug te hebben, vertrekken Yiu-Fai en Po-Wing naar Argentinië om het opnieuw te proberen. Hier loopt het zo mis dat Yiu-Fai in een bar gaat werken om zo snel mogelijk het geld voor de terugreis bij elkaar te verdienen. Zelfs wanneer Po-Wing gewond op de stoep staat, kan Yiu-Fai nauwelijks nog sympathie opbrengen. De relatie sleept zich moeizaam voort.


IMAGINING ARGENTINA (2003)
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Spanje

Drama / Romantiek

107 minuten
geregisseerd door Christopher Hampton
met Antonio Banderas, Emma Thompson en Rubén Blades
De film speelt zich af in het Argentinië van eind jaren 70, waarin duizenden mensen verdwenen in cellen en martelkamers. Wanneer de vrouw van Carlos Ruweda verdwijnt ontdekt hij een magische gave: in zijn dromen heeft hij visioenen over het lot van verdwenen mensen. Hij kan echter niet zien wat er met zijn eigen vrouw gebeurd is, wat hem bijna tot waanzin drijft.


SUPERCLÁSICO (2011)
Denemarken

Komedie

99 minuten
geregisseerd door Ole Christian Madsen
met Paprika Steen, Anders W. Berthelsen en Jamie Morton
Anna is verhuisd naar Buenos Aires om haar droom, als sportmakelaar aan de slag te gaan, te verwezenlijken. Ze wordt echter verliefd op de beste voetbalspeler van Argentinië. In plaats van de scheidingspapieren met de post naar haar te sturen, besluit haar man Christian samen met hun disfunctionele tienerzoon naar haar toe te vliegen. Dit om de papieren persoonlijk te overhandigen. Ondertussen hoopt hij haar en zijn leven weer terug te krijgen.


TAPED (2012)
Nederland

Thriller

81 minuten
geregisseerd door Diederik van Rooijen
met Barry Atsma, Susan Visser en Darío Levy
In Taped doen Johan (Barry Atsma) en Saar (Susan Visser) een laatste poging om hun huwelijk te redden door samen op vakantie te gaan naar Buenos Aires. Als belofte aan hun dochter registreren ze hun activiteiten met een videocamera. Wanneer ze echter per ongeluk een gruwelijke moord vastleggen, moeten ze vluchten om in leven te blijven.


FOCUS (2015)

Verenigde Staten

Komedie / Misdaad

104 minuten

geregisseerd door Glenn Ficarra en John Requa
met Will Smith, Margot Robbie en Rodrigo Santoro

Nicky (Will Smith) is een meester op het gebied van misleiding, die een relatie krijgt met de nieuwbakken oplichtster Jess (Margot Robbie). Terwijl hij haar de fijne kneepjes van het vak leert, ziet hij in haar een risico en verbreekt de relatie. Drie jaar later duikt zijn voormalige vlam, nu een volleerde femme fatale, op in Buenos Aires, tijdens een lucratieve autorace. Nicky speelt een levensgevaarlijk spel, maar Jess gooit al zijn plannen in de war waardoor de doortrapte oplichter volledig van de wijs raakt.


ALGO MÍO/ARGENTINIENS GERAUBTE KINDER (2017)

Duitsland

Documentaire

93 minuten

geregisseerd door Jenny Hellmann en Regina Mennig

Hilario en Catalina behoren tot de meest weerloze slachtoffers van de Argentijnse militaire junta: zij werden als baby van hun families gestolen en ondergebracht bij pleeggezinnen. Hun ouders verdwenen voorgoed. Nu hun familiegeschiedenis duidelijk wordt, roept dit complexe vragen op over daders, slachtoffers, schuld en vergelding.


OPERATION FINALE (2018)

Verenigde Staten

Biografie / Drama

122 minuten

geregisseerd door Chris Weitz
met Oscar Isaac, Ben Kingsley en Mélanie Laurent

'Operation Finale' vertelt het waargebeurde verhaal over de jacht op oorlogscrimineel Adolf Eichmann. Hij was verantwoordelijk voor het vervoer van miljoenen joden naar concentratiekampen, die daar hun dood opwachtten. Een Mossad-agent, Peter Malin genaamd, heeft de missie hem op te sporen.


BUENOS AIRES FILM FESTIVAL


Maak jouw eigen website met JouwWeb