Mendoza stadDe stad Mendoza, hoofdstad van de gelijknamige provincie, is de thuisbasis van ongeveer 120.000 mendocino's, lokale bewoners, met nog eens 800.000 mensen in de buurt. Veel Argentijnen beschouwen Mendoza als de meest aangename stad van het land en het is gemakkelijk te zien waarom. Het werd opgericht in 1561 en vernoemd naar de toenmalige gouverneur van Chili, Garcia Hurtado de Mendoza. Het heeft het geluk te zijn gelegen in een van de mooiste regio's van het land, met wijngaarden en de Andes als decor.
Gelegen op slechts een paar kilometer ten oosten van de uitlopers van de Andes, is Mendoza een droom voor reizigers. Het prachtige landschap, het hele jaar door een gematigd klimaat, de nabijgelegen wijnmakerijen, een beheersbare binnenstad, een uitstekende keuken en een gevarieerde cultureel aanbod maken het een favoriete stop. Gemakkelijke toegang tot het Parque Provincial Aconcagua, de grens met Chili en Las Lenas, een skiresort van wereldklasse zijn de belangrijkste trekpleisters. Mendoza wordt bereikt door de lucht en de bus; in 2011 werd een stedelijk lightrailsysteem geopend. Naast de bekendheid van zijn wijnen, produceert het gebied rond Mendoza ook olijfolie en heeft het verschillende vee-estancia's of veeboerderijen. De afgelopen jaren heeft ook hoogwaardige mijnbouw bijgedragen aan de lokale economie. Het compacte formaat van de stad en de vele parken maken het gemakkelijk om rond te lopen en de verschillende restaurants, musea en winkels in het centrum maken een ervaring in de stad aantrekkelijk voor iedereen.
HISTORISCHE STAD
Mendoza's lange en gevarieerd verleden maakt het een bestemming voor geschiedenisliefhebbers - zowel het Museo del Pasado Cuyano als het Museo del Area Fundacional zijn uitstekend - en de stad werd door National Geographic geselecteerd als één van 's werelds top tien historische bestemmingen. Vanaf hier ging Jose de San Martin, vereerd als de bevrijder van zowel Argentinië als Chili, op zijn epische reis over de Andes en versloeg hij de Spanjaarden in 1817. Tientallen jaren later verbond de beroemde Trans-Andes-spoorweg deze twee naties met elkaar in Mendoza, ongeveer tegelijkertijd werden de grote bodega's gebouwd. De stad werd verwoest tijdens de aardbeving van 1861 en werd snel herbouwd met brede boulevards en lage gebouwen om de schade van toekomstige aardbevingen te beperken. Het is nu de belangrijkste stad in de regio.
CULINAIR
Het is onmogelijk om Mendoza te noemen zonder het te erkennen als het epicentrum van Argentijnse wijnen. Tegelijkertijd mag de keuken van Mendoza niet worden onderschat. Zoals in het hele land is vlees een hoofdbestanddeel van het mendocino-dieet en is het ook overal verkrijgbaar. U kunt hier niet fout gaan met rundvlees en het proeven van een parillada (een mix van geselecteerde delen van verschillende gegrild vlees) is verplicht. Maar er is veel meer: ​​Mendoza heeft (enigszins paradoxaal genoeg) een aantal geweldige vegetarische- en visrestaurants. Mendoza heeft sterke Spaanse culinaire tradities; Als gevolg hiervan zijn er uitstekende Spaanse restaurants met zowel vlees- als vispaella.
BEZIENSWAARDIGHEDEN
CIUDAD VIEJA
iglesia-san-francisco-1_ok.jpgDe stad Mendoza zelf heeft een fascinerend verleden en een even indrukwekkend heden. Een groot deel van het eerste is te zien in het historische centrum rond de Plaza Independencia, waaronder de Basilica de San Francisco (waar het mausoleum van de bevrijder van Argentinië, generaal Jose de San Martin is gevestigd). Er zijn verschillende andere kleine pittoreske pleinen in de stad en een overvloed aan kunst- en geschiedenismusea. Het voetgangersvriendelijke centrum heeft ook veel handwerk van de gaucho's te koop.
PARQUE GENERAL SAN MARTÍN
mmm.pngHet Parque General San Martin, bekroond door het imposante Cerro de la Gloria-monument met plaquettes en een standbeeld ter ere van Jose de San Martin en zijn leger, is een groot park. Veel van de jaarlijkse Vendimia-festivalevenementen worden hier gehouden. Het is ook de thuisbasis van de grootste universiteit van de provincie.
FIESTA NACIONAL DE LA VENDIMIA
mmm2.jpgHet jaarlijkse wijnoogstfestival wordt gehouden op de eerste zaterdag van maart, maar de festiviteiten beginnen ruim van tevoren. De vieringen omvatten folklore festivals, vuurwerk, parades, religieuze ceremonies om de druiven te zegenen, een provinciale schoonheidswedstrijd, sportevenementen en veel wijn en vrolijkheid zowel voor als na de belangrijkste festiviteiten.

WIJNEXCURSIES

Een van de meest populaire activiteiten in Mendoza is om een ​​of meer van de vele wijnexcursies te maken. Alle wijnexcursies omvatten het proeven van lokale wijnen, uitleg van de bijzonderheden van de wijngaard en een lunch of snack is vaak inbegrepen. Veel van deze bodega's of wijnmakerijen, bevinden zich in de mooiste omgeving van de provincie en over het algemeen zeer dicht bij Mendoza. U kunt op één dag meerdere bodega's bezoeken of andere wijnen verkennen door op verschillende dagen verschillende bodega's te bezoeken. Er zijn ook meerdaagse excursies die luxe accommodatie, lekker eten en ook high-end excursies aanbieden.
Er zijn nu bijna 1.000 wijnmakerijen in de provincie Mendoza, bijna allemaal binnen twee uur van de stad (en 300 daarvan zijn binnen de gemeentelijke grenzen van de stad). Er zijn zelfs wijngaarden op het terrein van de luchthaven van de stad. De industrie groeit nog steeds en ook het grote aantal bodega's dat beschikbaar is om te bezoeken, dat betekent dat u een beetje onderzoek van tevoren moet doen. De eerste stop om te beslissen welke u wilt bezoeken, moet een wijngids zijn. De volgende moet een uitstapje zijn naar een café, restaurant of hotel in de stad.vino1.jpg Mendocinos kennen hun wijnen beter als weinig anderen en zijn degenen die banden hebben met de branche en kunnen vaak waardevolle informatie geven over welke van de vele geweldige opties u moet bezoeken. Het Museo Nacional del Vino y la Vendimia (Nationaal Wijnmuseum) in het nabijgelegen Maipu is een goede stop, net als het informatie-centrum Vines of Mendoza in Mendoza zelf.