Gaucho'sDe term 'gaucho' kan afkomstig zijn van het Quecha-woord 'huachu', wat wees of vagebond betekent. De oude gaucho was een eenzame, hardwerkende, vrijheidslievende man. Ze komen uit een lange rij nomadische ruiters. Aan het einde van de 18de eeuw zwierven gaucho's over de pampa's buiten Buenos Aires op zoek naar rondzwervende kuddes vee en paarden. Ze volgden de kuddes op zoek naar hun vlees, huiden en andere handelsgoederen. gaucho.jpgMisschien wel het meest blijvende beeld van Argentinië is dat van de gaucho, de cowboy van het land die over de eindeloze vlaktes en pampa's rijdt, die een meester is in paardrijden en tegelijkertijd een schat aan landelijke tradities beheerst en vasthoudt aan zijn erecode. In Argentinië is dit populaire beeld ook voor een groot deel een realiteit. Hun exacte aantal is onbekend, maar duizenden van deze ruiters beoefenen nog steeds een manier van leven die veel lijkt op wat het honderden jaren geleden was. De gaucho mag dan wel een gsm gebruiken en (op de grootste estancias) zelfs een gps, maar ze blijven absolute meesters. 

GESCHIEDENIS 
Gaucho's zwierven aanvankelijk niet alleen door Argentinië, maar ook door een groot deel van Brazilië en Uruguay. Ze waren sterk en gevreesd en de eerste gaucho's werden vaak door de regering gebruikt in plaats van het leger als middel om de orde op het platteland te handhaven. Hun kenmerkende kleding - met items die oorspronkelijk uit landen als Engeland en Turkije moesten worden geïmporteerd - maakt ze meteen gaucho1.jpgherkenbaar. Er is een heel genre van dansen, volksverhalen, liederen en woorden die exclusief zijn voor de gaucho cultuur alleen en de culturele bijdrage van deze groep aan Argentinië is enorm.

TEGENWOORDIG 
De gaucho van vandaag leeft nog steeds een groot deel van zijn leven op zijn paard en zijn manier van leven en cultuur weerspiegelen deze relatie. Hoewel de meeste gaucho's nu meer een vast bestaan leiden en in veel gevallen moderne technologie gebruiken, blijven veel van de tradities intact en zijn hun vaardigheden met een paard niet in het minst verminderd.argentina-buenos-aires-gaucho-rides-horses.jpg De prestaties van een gaucho te paard moeten worden gezien om te geloven: paard en ruiter fungeren samen en de rijvaardigheid van de gaucho wordt overal ter wereld als de beste beschouwd. Het aantal gaucho's is de afgelopen decennia afgenomen, maar ze worden nog steeds in heel Argentinië aangetroffen. Ze blijven een vitale rol spelen in het culturele en economische leven en worden zelfs gezien als het symbool van de natie. Tegenwoordig bevatten de noordelijke en oostelijke Pampa's de grootste concentratie gaucho's.

ESTANCIA'S
Een bezoek aan de meeste Argentijnse estancia's stelt bezoekers in staat om uit de eerste hand te zien hoe getalenteerd deze legendarische buitenmensen zijn. Veel van deze ranches bevinden zich op een paar uur rijden van Buenos Aires en bieden gasten de kans om deel te nemen aan het leven op de ranch. In sommige gevallen gaan bezoekers zelfs mee om te helpen bij de vee aandrijving. Meestal omvat de dag een asado-lunch en vaak een kampvuur diner vergezeld met gaucho liederen en verhalen. Als een verblijf op zo'n estancia deel uitmaakt van uw reis, dan voelt het alsof u twee eeuwen terug in de tijd bent. Voor degenen die zoveel mogelijk van de gaucho-manier van leven op één plek willen zien, is de stad San Antonio de Areco, slechts 113 km ten westen van Buenos Aires, het epicentrum voor alles wat met de gaucho cultuur te maken heeft.


Maak jouw eigen website met JouwWeb