Quebrada de HumahuacaQuebrada de Humahuaca, is een uitgestrekt berggebied in het noorden van Argentinië in de provincie Jujuy. Het zijn de uitlopers van de Andes, die overgaan in de Argentijnse lagere landschappen. Het 150 km lange berggebied, dat vanuit Bolivia naar Argentinië loopt, is zeker de moeite waard om een paar dagen door te brengen. Het is de perfecte stop als u vanuit Salta of San Salvador de Jujuy, de hoofdstad van de provincie Jujuy, een trip wilt maken. Rust en onaangetast omschrijven deze indrukwekkende streek en neem de tijd om hier van te genieten. De dorpen Purmamarca, Tilcari en Humahuaca zijn de moeite waard om te bezoeken.

GESCHIEDENIS

Quebrada de Humahuaca is minder toeristisch dan Salta, maar deze oranje gekleurde vallei is niet voor niets als cultureel erfgoed toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst. Doordat het gebied al zo lang in gebruik is, een strategische positie voor handel en landbouw was en tot op de dag van vandaag authenticiteit nog hoog in het vaandel heeft staan, valt de Quebrada de Humahuaca vallei onder UNESCO. Het gebied is altijd belangrijk geweest voor handel en culturele activiteiten. De eerste inwoners waren vooral nomaden en jagers. De eerste dorpjes die er werden gebouwd, maakte veel gebruik van landbouw. De grond van het gebied leende zich ook goed om keramieken potten te maken. In de 15de eeuw kwamen de Inca’s aan de macht tot de Spanjaarden het gebied twee eeuwen later tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog veroverden. Voor De Spanjaarden werd het een belangrijke handelsroute om zilver te vervoeren van Bolivia naar zee.

111114-116.jpg

HUMAHUACA

Humahuaca is het grootste dorp van de gelijknamige Quebrada Humahuaca vallei (11.500 inwoners).hua11-1.jpg In het hart van het centrum staat een gigantisch monument, het onafhankelijkheidsmonument, vanwaar u een goed uitzicht heeft over het dorp en de omgeving. In de kerk Iglesia Catedral Nuestra Señora de la Candelaria hangen mooie schilderijen. De kleine musea in het dorp, zoals het Archeologisch museum en het Folklore museum, geven u een kijkje in de cultuur van de Quebrada Humahuaca vallei. Op en rondom het pleintje worden vooral souvenirs verkocht. Als u dacht dat u bij de 7 kleurige heuvel in Purmamarca al het beste van de omgeving gezien had, dan bent u nog niet bij de 14 kleurige heuvel van de Serranías de Hornocal geweest. Via een onverharde weg, die 25 kilometer door het berglandschap omhoog gaat, komt u bij deze schitterende regenboogberg. huma11.jpgHet landschap in de aanloop naar El Hornocal is behoorlijk opvallend en de moeite waard om even te stoppen voor een foto. Onderweg komt u zeker een aantal schattige vicuña's tegen. De lucht op 4350 meter hoogte is erg ijl, maar het uitzicht is fantastisch. Als u zich zorgen maakt over hoogteziekte, wat een echte zorg is, zorg dan dat u cocabladeren of pillen voor hoogteziekte meeneemt. Als alternatief is een kruid genaamd Chachacoma dat aan de kant van de weg te vinden is als u El Hornocal nadert, misschien wilt u dat ook eens proberen. Een paar keer snel aan de bladeren ruiken, kan de symptomen verlichten. Let wel, het is geen bijzonder lekkere geur maar het schijnt wel te werken. U moet ook genoeg water blijven drinken om in alle rust te kunnen genieten van dit indrukwekkend stukje natuur. De beste tijd is tussen 13:00 uur en 15:00 uur, dan zijn de kleuren op z'n best. Het uitkijkpunt sluit om 18:00 uur. Het kan best koud en winderig zijn op deze hoogte, dus denk aan uw kleding.

BEREIKBAARHEID SERRANÍAS DE HORNOCAL

Er zijn twee opties: u huurt een chauffeur of u rijdt zelf.

Optie 1: huur een chauffeur in Humahuaca

Dit is de meest aanbevolen optie. Op loopafstand van het busstation van Humahuaca bevindt zich een brug tussen de straat Coronel Arias en de straat Salta. Zodra u de brug nadert, hoort u al mensen roepen "Hornocal, Hornocal". U kunt een chauffeur inhuren om u privé te brengen of u kunt een minibus delen met andere toeristen. Als u de minibus neemt zult u de prijs delen met de medepassagiers.

Optie 2:  u rijdt zelf met uw huurauto

Het is best een uitdaging om daar te rijden vanwege het ontbreken van goede borden, de bochtige grindwegen en de hoogte, maar het is niet onmogelijk. Als u het eens wilt proberen, is het aan te raden de weg en de routebeschrijving goed te bestuderen, voldoende tijd te nemen en voorzichtig te rijden. U zult waarschijnlijk een paar stops moeten maken om uw lichaam aan de hoogte te laten wennen. De klim gaat tot boven de 4.000 meter. Bij de ingang moet u toegang betalen.

111114-117.jpg

BEREIKBAARHEID HUMAHUACA

BUS

U kunt per bus naar Quebrada de Humahuaca reizen. Met de stopbus vanuit San Salvador de Jujuy of Salta kunt u in de dorpjes uitstappen.

AUTO

In de steden Salta en San Salvador de Jujuy kunt u gemakkelijk zelf een auto huren en een roadtrip maken in het gebied. Vanuit Salta heeft u de mogelijkheid om de oude route naar San Pedro de Jujuy (ruta 9) te nemen of de snelweg. De snelweg is uiteraard sneller, maar de oude route is veel mooier. Via slingerwegen gaat u dwars door een prachtig groen gebied, voordat u de rode bergen van de Quebrada de Humahuaca vallei bereikt.  Maak jouw eigen website met JouwWeb