Home » Buenos Aires » Voetbal

Voetbal

Hoewel Argentinië een katholiek land is, de echte religie in Argentinië is voetbal. Voetbal is waarschijnlijk het belangrijkste aspect van de Argentijnse cultuur en het leven in Buenos Aires. Elke zondag gaan miljoenen mensen naar het stadion om hun favoriete team te zien of ze gaan in ieder geval de wedstrijd kijken op tv. Als u de tv in Argentinië aanzet op een zondag (en eigenlijk op elke andere dag van de week!) is het zeer waarschijnlijk dat u voetbal zult zien. Voetbal is het meest populair in Buenos Aires, maar de rest van het land deelt dezelfde passie. Op de website van de Argentijnse voetbalbond vindt u alle informatie over het Argentijnse voetbal en wedstrijden. 

AFA

In Buenos Aires zijn diverse voetbalteams die deel uitmaken van de eerste divisie van Argentinië. De meeste van hen zijn teams met veel historie en internationale bekendheid; Boca Juniors , River Plate , Velez Sarsfield, Argentinos Juniors, C.A. Huracán en San Lorenzo (het favoriete team van de huidige paus) zijn een aantal namen van de clubs in Buenos Aires. Naar een voetbalwedstrijd in Buenos Aires gaan kijken, is een ervaring die men niet snel zal vergeten. De echte show van een voetbalwedstrijd in Buenos Aires is de manier waarop het thuispubliek zingt vanaf het moment dat het spel begint tot het einde, ongeacht het resultaat van het spel, de weersomstandigheden of de prestatie van de spelers, de Argentijnse fans zijn zeer toegewijd en zullen altijd juichen voor hun favoriete team wat er ook gebeurt.
Elk Argentijnse voetbalteam heeft zijn eigen barra brava, dat is een groep van de meest toegewijde fans die volgen hun team overal waar de wedstrijden worden gespeeld, in Argentinië, Zuid-Amerika en zelfs in de hele wereld. De barra brava zijn de die-hard fans die de menigte vermaken en brengen meestal trommels en trompetten mee.
De Argentijnse competitie bestond tot 2012 uit 20 teams en in tegenstelling tot alle andere grote voetbalcompetitie in de wereld werd de competitie verdeeld in twee helften: de eerste helft, de Apertura (opening) werd gespeeld van augustus tot en met eind december, en de tweede helft, de Clausura (slot) werd gespeeld tussen eind januari en eind juni. Elk toernooi bestond uit 19 wedstrijden en had een eigen kampioen. Sinds 2012 werden de Apertura en Clausura vervangen door Torneo Inicia en Torneo Final waarbij de winnaars om het kampioenschap speelden. Vanaf 2015 werd er jaarlijks nog slechts één voetbalseizoen afgewerkt in de Argentijnse eerste klasse. In eerste instantie werd er gespeeld met 30 teams, nadien werd dat aantal verminderd tot 22 teams. Heden bestaat de Argentijnse Superliga uit 26 teams. Met de hervormingen wil de Argentijnse bond het hele land betrekken in de competitie. Het vorige formaat spitste zich vooral toe op de clubs uit Buenos Aires.

Voor de wedstrijden, uitslagen en de stand zie de website van de Superliga:

SAF


VOETBALTEAMS EN STADIONS IN BUENOS AIRES

BOCA JUNIORS
Boca Juniors is het grootste team in Argentinië en is bekend over de hele wereld, het is het favoriete team van Diego Maradona en hij speelde zelf ook voor Boca, andere bekende spelers zijn Riquelme (gestopt in 2014) en Palermo (gestopt in 2011).
Boca Juniors thuis stadion is La Bombonera in La Boca. Het stadion heeft een capaciteit van 57.000 en is meestal vol bij de wedstrijden. De meest toegewijde Boca Juniors fans staan ​​bekend als "la 12" en de Xeneizes (de Genuezen), omdat het team werd opgericht door de Italiaanse immigranten (meestal uit Genua), die La Boca bevolkten in de vroege 20e eeuw. Het Boca Juniors stadion heet La Bombonera vanwege zijn vorm, die vergelijkbaar is met een doos bonbons. De Boca Juniors shirts waren vroeger roze tot 1906 toen Boca speelde tegen een ander team dat ook deze kleur gebruikte. Toen moesten ze de kleur veranderden van hun shirt en ze besloten bij het vaststellen van de nieuwe kleuren de vlag te kiezen van het eerste schip dat de haven binnenvoerde. Dit schip kwam uit Zweden en de kleuren werden geel en blauw. 

Opgericht: 2 april 1905

BOCA JUNIORS

Estadio Alberto J. Armando (capaciteit 57.400)

Boca Juniors is 33 keer kampioen van Argentinië geworden.

RIVER PLATE
Hoewel Boca het meest bekende team van het Argentijnse voetbal is, het team met de langste geschiedenis is River Plate. Zij wonnen het kampioenschap 36 keer en dat is 3 keer meer dan Boca. River Plate staat bekend als het team van de rijke mensen in de stad en de fans staan bekend als de Millonarios (miljonairs) in Buenos Aires. De shirts van River Plate zijn wit met een rode diagonale streep op de voorkant. Het thuisstadion van River Plate "El Monumental" is gelegen in het noorden van de stad in de wijk Nuñez. Het is het grootste stadion van Argentinië en had een capaciteit voor 77.000 toeschouwers, inmiddels zijn de staanplaatsen vervangen door zitplaatsen en is de capaciteit 65.000. De finale WK in 1978 tussen Argentinë en Nederland werd in dit stadion gespeeld.

Opgericht: 25 mei 1901

RIVER PLATE

Estadio Antonio Vespucio Liberti (capaciteit 65.645)

River Plate heeft de Copa Libertadores gewonnen in 2015.

In 2018 wint River Plate in Madrid de Copa Libertadores door Boca Juniors te verslaan.

SAN LORENZO DE ALMAGRO

Opgericht: 1 april 1908

SAN LORENZO

Estadio Pedro Bidegain (capaciteit: 47.964)

San Lorenzo won in 2014 de Copa Libertadores.

C.A. VÉLEZ SARSFIELD

Opgericht: 1 januari 1910

C.A. VÉLEZ SARSFIELD

Estadio José Amalfitana (capaciteit: 49.540)

ARGENTINOS JUNIORS

Opgericht: 15 augustus 1904

ARGENTINOS JUNIORS

Estadio Diego Armando Maradona (capaciteit: 26.000)

C.A. HURACÁN

Opgericht: 1 november 1908

C.A. HURACÁN

Estadio Tomás Adolfo Ducó (capaciteit: 48.314)

CLUB FERRO CARRIL OESTE

Opgericht: 28 juli 1904

CLUB FERRO CARRIL OESTE

Estadio Arquitecto Ricardo Etcheverry (capaciteit 24.442)

Club Ferro Carril Oeste speelt in de Nationale B divisie

CLUB ATLÉTICO CHACARITA JUNIORS

Opgericht: 1 mei 1906

CLUB ATLÉTICO CHACARITA JUNIORS

Estadio de Chacarita Juniors (capaciteit 24.300)

Chacarita Juniors speelt in de Nationale B divisie

 

Avellaneda is een stad ten oosten van Buenos Aires en maakt deel uit van Gran Buenos Aires. De stad heeft twee bekende voetbalclubs Racing Club en C.A. Independiente.

RACING CLUB

Opgericht: 25 maart 1903

RACING CLUB

Estadio Presidente Juan Domingo Perón (capaciteit: 51.389)

C.A. INDEPENDIENTE

Opgericht: 1 januari 1905

C.A. INDEPENDIENTE

Estadio Libertadores de América (capaciteit: 52.823)

In 2017 won Independiente de Copa Sudamerica

Stadions van Buenos Aires en de buitengebieden.