Home » Buenos Aires » Voetbal

Voetbal

Boca Juniors is de kampioen van Argentinië 2015.

River Plate heeft de Copa Libertadores gewonnen in 2015.

San Lorenzo won in 2014 de Copa Libertadores.

Hoewel Argentinië een katholiek land is, de echte religie in Argentinië is voetbal. Voetbal is waarschijnlijk het belangrijkste aspect van de Argentijnse cultuur en het leven in Buenos Aires. Elke zondag gaan miljoenen mensen naar het stadion om hun favoriete team te zien of ze gaan in ieder geval de wedstrijd kijken op tv. Als u de tv in Argentinië aanzet op een zondag (en eigenlijk op elke andere dag van de week!) is het zeer waarschijnlijk dat u voetbal zult zien. Voetbal is het meest populair in Buenos Aires, maar de rest van het land deelt dezelfde passie. Op de website van de Argentijnse voetbalbond vindt u alle informatie over het Argentijnse voetbal en wedstrijden. Raadpleeg de website Officiële site van de Argentijnse voetbalbondIn Buenos Aires zijn diverse voetbalteams die deel uitmaken van de eerste divisie van Argentinië. De meeste van hen zijn teams met veel historie en internationale bekendheid; Boca Juniors , River Plate , Velez Sarsfield, Argentinos Juniors en San Lorenzo (het favoriete team van de huidige paus) zijn een aantal namen van de clubs in Buenos Aires.

Naar een voetbalwedstrijd in Buenos Aires gaan kijken, is een ervaring die men niet snel zal vergeten. De echte show van een voetbalwedstrijd in Buenos Aires is de manier waarop het thuispubliek zingt vanaf het moment dat het spel begint tot het einde, ongeacht het resultaat van het spel, de weersomstandigheden of de prestatie van de spelers, de Argentijnse fans zijn zeer toegewijd en zullen altijd juichen voor hun favoriete team wat er ook gebeurt.

Elk Argentijnse voetbalteam heeft zijn eigen barra brava, dat is een groep van de meest toegewijde fans die volgen hun team overal waar de wedstrijden worden gespeeld, in Argentinië, Zuid-Amerika en zelfs in de hele wereld. De barra brava zijn de die-hard fans die de menigte vermaken en brengen meestal trommels en trompetten mee.

De Argentijnse competitie bestond tot 2012 uit 20 teams en in tegenstelling tot alle andere grote voetbalcompetitie in de wereld werd de competitie verdeeld in twee helften: de eerste helft, de Apertura (opening) werd gespeeld van augustus tot en met eind december, en de tweede helft, de Clausura (slot) werd gespeeld tussen eind januari en eind juni. Elk toernooi bestond uit 19 wedstrijden en had een eigen kampioen. Sinds 2012 zijn de Apertura en Clausura vervangen door Torneo Inicia en Torneo Final waarbij de winnaars om het kampioenschap speelden. Vanaf 2015 wordt er jaarlijks nog slechts één voetbalseizoen afgewerkt in de Argentijnse eerste klasse. In eerste instantie wordt er gespeeld met 30 teams, nadien wordt dat aantal verminderd tot 22 teams. Met de hervormingen wil de Argentijnse bond het hele land betrekken in de competitie. Het vorige formaat spitste zich vooral toe op de clubs uit Buenos Aires.

Voetbal teams en stadions in Buenos Aires


Boca Juniors
Boca Juniors is het grootste team in Argentinië en is bekend over de hele wereld, het is het favoriete team van Diego Maradona en Diego speelde zelf ook voor Boca, andere bekende spelers zijn Riquelme (gestopt in 2014) en Palermo (gestopt in 2011).
Boca Juniors thuis stadion is La Bombonera in La Boca. Het stadion heeft een capaciteit van 60 duizend en is meestal vol bij de wedstrijden. De meest toegewijde Boca Juniors fans staan ​​bekend als "la 12" en de Xeneizes (de Genuezen), omdat het team werd opgericht door de Italiaanse immigranten (meestal uit Genua), die La Boca bevolkten in de vroege 20e eeuw.
Het Boca Juniors stadion heet La Bombonera vanwege zijn vorm, die vergelijkbaar is met een doos bonbons. De Boca Juniors shirts waren vroeger roze tot 1906 toen Boca speelde tegen een ander team dat ook deze kleur gebruikte. Toen moesten ze de kleur veranderden van hun shirt en ze besloten bij het vaststellen van de nieuwe kleuren de vlag te kiezen van het eerste schip dat de haven binnenvoerde. Dit schip kwam uit Zweden en de kleuren werden geel en blauw.
Raadpleeg de website Boca Juniors.


River Plate
Hoewel Boca het meest bekende team van het Argentijnse voetbal is, het team met de langste geschiedenis is River Plate. Zij wonnen het kampioenschap 34 keer en dat is 9 keer meer dan Boca. River Plate staat bekend als het team van de rijke mensen in de stad en de fans staan ​​bekend als de Millonarios (miljonairs) in Buenos Aires. De shirts van River Plate zijn wit met een rode diagonale streep op de voorkant.
Het thuisstadion van River Plate "El Monumental" is gelegen in het noorden van de stad in de wijk Nuñez. Het is het grootste stadion van Argentinië met een capaciteit voor 77 duizend mensen. De finale in 1978 tussen Argentinë en Nederland werd in dit stadion gespeeld.
Raadpleeg de website River Plate.


In het verleden speelden de winnaars van de Copa Libertadores en de Europacup om de Wereldbeker. Zo won Feyenoord in 1970 als eerste Nederlandse club de Wereldbeker van Estudiantes de la Plata. In 1972 won een andere Nederlandse club de Wereldbeker door te winnen van Independiente.