Home » Buenos Aires » Wijken

Wijken

MICROCENTRO
Microcentro is het drukke stadscentrum van Buenos Aires en is niet officieel erkend als een van de 48 wijken. Vanuit Palermo met de metro lijn D en uitstappen station Cathedral (eindpunt). Het is het zenuwcentrum van de Argentijnse zakenwereld en omvat o.a. de bekende winkelstraat Florida, Galerias Pacifico (raadpleeg de website Galerias Pacifico), het centrale plein Plaza de Mayo en het Casa Rosada. Het Plaza de Mayo draagt zijn naam ter ere van de stichters van de Argentijnse republiek, die hier in 1810 de onafhankelijkheid van het land verklaarden. Hier ligt het Casa Rosada, het beroemde licht roze gebouw dat in 1894 is opgericht en sinds 1910 als zetel van de Argentijnse regering bekend staat. Raadpleeg de website Casa Rosada.
De Avenida 9 de Julio is sinds 1936 de breedste straat ter wereld. De stoepen liggen bijna 140 meter uit elkaar. Talloze oude gebouwen zijn in de jaren 30 afgebroken om deze avenida te bouwen behalve de statige Franse ambassade die op de hoek van de 9 de Julio en Alvearstraat overgebleven is. Bij de kruising met de Av. Corrientes kunt u van dichtbij "El Obelisco" zien, de enorme obelisk ter herrinering aan de stichting van Buenos Aires in 1536. Voor de "poteños" (de geboren en getogen inwoners van Buenos Aires) is de obelisk HET symbool van hun stad.
Op de hoek van Cerrito en Av. 9 de Julio ligt het wereldbefaamde "Theatro Colón". Een prachtig klassiek gebouw, waarvan de akoestiek tot de allerbeste van de wereld behoort. Raadpleeg de website Theatro Colón.


LA BOCA
La Boca ("de mond") is een van de kleurrijkste wijken van Buenos Aires, het is de oude haven van het begin van de vorige eeuw en gelegen aan het smalle kanaal Riachuelo. Veel immigranten, voornamelijk uit Italië zijn hier gaan wonen. De naam van de wijk is volgens sommige afgeleid van een wijk in Genua "Boccadasse".
Het hart van het toeristische deel van La Boca is de straat El Caminito ("kleine weg"). Hier vind men de beroemde "conventillos", de kleurrijk geschilderde huizen van La Boca. Deze huizen zijn van hout en zink en geverfd met botenverf. Men vind er vele kunstenaars en op straat wordt de tango gedanst.
De wijk is ook bekend om haar beroemde voetbalclub de "Boca Juniors". Hun oud sterspeler Diego Maradona is nog steeds overal aanwezig. Het stadion van de Boca Juniors heet in de volksmond "La Bombonera"("de chocolade doos"). Raadpleeg de website Boca Juniors.
Als men deze wijk bezoekt, blijft u dan in het toeristische gedeelte. De rest van de wijk is een bezoek niet waard en bovendien in de avond en nacht niet veilig!SAN TELMO
Dit is de oudste wijk van Buenos Aires met veel koloniale gebouwen, vernoemd naar de heilige "Pedro Gonzáles Telmo". Hier kunt u genieten van een groot aanbod aan restaurants, café's en tango clubs.
Op zondag is er de beroemde "San Telmo Markt" rond het Plaza Dorrego. Naast de antiekmarkt zijn er nog straatoptredens van o.a. tango dansers en muzikanten. De markt is geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur.


RECOLETA
De wijk is ontstaan aan het begin van de 18e eeuw als plaats voor de Fransiscaanse monniken. De naam komt ook van het klooster "Monasterio de los Padres Recoletos". Men vind hier ook de "Nuestra Señora del Pilar" een kerk gebouwd in 1716. Naast de kerk is de beroemde begraafpkaats van Recoleta met prachtige mausolea en de rustplaats van vele beroemde mensen o.a. Evita Peron.
Op zaterdag en zondag is er bij het Plaza Francia een markt van hippie's en ambachtslieden.
Een van de belangrijkste kunstcollecties vind men in het "Museo Nacional del Bellas Artes". Raadpleeg de website MNBA. Met meesterwerken van argentijnse en niet-inheemse kunstenaars o.a. Rembrandt, Rubens, Van Gogh, Kandinsky, Picasso en Monet. De entree is gratis.
In het park vind men de "Floralis Genérica" een kunstwerk van Eduardo Catalano. De bloembladeren imiteren de beweging van een bloem tijdens de dag als gevolg van het licht (ieder bloemblad weegt 4 ton).

In juli 2007 werd een nieuwe light-rail-systeem geopend in Puerto Madero genoemd Tranvía del Este. Het traject was 2 kilometer lang en had slechts vier haltes.De lijn bleek onrendabel en vanwege de hoge kosten is deze lijn gesloten per 10 oktober 2012.

PUERTO MADERO
Dit is de meest recente wijk van de stad, gebouwd op de plaats waar de voormalige dokken van de haven gevestigd waren. In de 90 is men begonnen met de restauratie van de oude pakhuizen van de haven en de architectuur is een combinatie van bedrijfstorens en appartementen. De oude kades zijn veranderd in wandelpromenades, die in de stad "dique" worden genoemd (een taalverwantschap met het Nederlandse woord dijk). Men vind hier ook het Plaza Reina de Holanda (geopend in 2004) bestaande uit een monument met daar omheen de sfeer van een typisch Nederlands landschap met in Nederland voortkomende bomen en planten. Men kan ook de Nederlandse vlag zien wapperen op één van gebouwen, de Nederlandse ambassade is namelijk ook gevestigd in Puerto Madero.
(Nederlandse ambassade).
Het middelpunt van de wijk is de "Puente de la Mujer" (brug van de vrouw) van de Spaanse architect Santiago Calatrava en geopend in 2001. Naast deze brug zijn ook alle straten van Puerto Madero vernoemd naar vrouwen. Puerto Madero is een echt uitgaansgebied met vele restaurants, café's en een bioscoop. Verder vind men hier o.a. het monument voor de tango, het monument voor Juan Manuel Fangio (een succesvolle Argentijnse autocoureur) en een museum met de kunstcollectie van Amalia Lacroze de Fortabat. Raadpleeg de website Fortabat.
De veerboten naar Uruguay vertrekken ook vanuit Puerto Madero. Voor vertrektijden en tarieven raadpleeg de website Buquebus.

MONUMENTO AL TANGO
Dit monument is ontworpen door Alejandro Coria en Estela Treviño. Het monument staat op de hoek van Av. Villaflor en Av. de los Italianos en werd onthuld op 22 november 2007. Hat is 3,5 meter hoog en gemaakt van 2 ton staal. Het stelt een bandoleon voor.

MONUMENTO JUAN MANUEL FANGIO
Dit monument voor de formule 1 legende Juan Manuel Fangio is ontworpen door de Catalaanse beelhouder Jus Sabaté. Het staat aan de Av. Villaflor tegenover de Mercedes dealer. Het is onthuld in 2005, 10 jaar na zijn overlijden.

Vlakbij Puerto Madero ligt het Reserva Ecológica de Buenos Aires, gelegen aan de Rio de la Plata, het is het enige natuurpark van stad. Men kan het park te voet of met de fiets bezoeken. De ingang van het park is aan de boulevard van de Costanera Sur. Hier vind men vele eetkraampjes met de specifieke Argentijnse gerechten als "choripan" (brood met worst) en "bondiola" (brood met rundvlees). De traditionele gele eetkraamjes zijn tegenwoordig vervangen door een modernere versie en het vlees wordt nu bereid op gas i.p.v. houtskool.


RETIRO
In Retiro vind men een van de grootste knooppunten van transportdiensten van Argentinië, het Estación Retiro (Retiro trein station) en de Terminal de Omnibus (lange-afstand busstation) zijn hier gevestigd. Voor inlichtingen over het busvervoer zie de website Busvervoer.
Achter het station van Retiro ligt een van de meest beruchte sloppenwijken "Villa 31" van Buenos Aires. Ga deze wijken nooit bezoeken, want ze zijn zeer onveilig en gevaarlijk!
Tegenover het station ligt het Plaza Fierza Aerea Argentina (voorheen Plaza Británica), waar de Torre Monumental (voorheen Torre de Los Ingleses) is gelegen. Het Plaza San Martin wordt omgeven door grote paleizen en hotels. Men vind hier het ruitermonument van General Jose de San Martin, de held van de Argentijnse onafhankelijksoorlog en het monument voor de slachtoffers van de Falklandoorlog (in Argentinië spreekt men niet van de Falklandeilanden, maar van de "Islas Malvinas").
Op de hoek van Arroya en Suipacha vindt u Plaza embajada de Israël. Hier stond tot 17 maart 1992 de ambassade van Israël. Op deze dag werd de ambassade door een bomaanslag vernietigd, hierbij werden 29 burgers gedood. Het is nu een monument ter nagedachtenis aan deze aanslag.
Een belangrijke doorgaansweg in Retiro is de Av. del Libertador, via deze weg komt men weer in de wijk Palermo.BALVANERA
De wijk is vernoemd naar de parochie van de kerk "Nuestra Señora de Balvanera" opgericht in 1831.
Ht zuid-oostelijke deel van Balvanera wordt vaak "Congreso" genoemd, want hier liggen het congresgebouw en het naburige Plaza del Congreso. Een ander opvallend gebouw aan de Av. Córdoba is het gebouw van het waterleidingsbedrijf. Het gebouw wordt het "Palacio de Aquas Corrientes" (paleis van stromend water) genoemd.
Het noord-westelijk deel van Balvanera wordt aangeduid als "Abasto", de Abasto de Buenos Aires was de centrale groothandel van groente en fruit. Sinds 1999 is hier het winkelcentrum "Abasto Shopping"gevestigd. Raadpleeg de website Abasto Shopping. Abasto is ook bekend als de wijk, waar de beroemde tango zanger Carlos Gardel leefde.


BELGRANO
De wijk is vernoemd naar Manuel Belgrano, een politicus, militair leider en maker van de Argentijnse vlag.
De Av. Cabildo loopt dwars door Belgrano, het is een drukke straat met veel kledingzaken, café's en bioscopen.
Op het Plaza Belgrano wordt iedere zaterdag en zondag een markt gehouden van ambachtslieden. Hier vind men ook de Iglesia de la Inmaculade Conceptión, een kerk met een ronde koepel, die daarom ook wel "La Redonda" wordt genoemd.
Het park "Barrancas de Belgrano" is ontworpen door de beroemde Frans-Argentijnse parkarchitect Carlos Thays. De bewoners van Belgrano gaan hierheen om te wandelen of te zonnen.
Er zijn diverse musea in Belgrano: Museo Histórica Sarmiento (Museum Sarmiento), Museo Enrique Larreta (Museum Larreta ) en Museo Casa de Yrurtia.
In de zone Belgrano C ligt ook het "Chinatown" van Buenos Aires. Hier vind men veel Aziatische restaurants en speciaalzaken.