Home » Reisinformatie » Geldzaken

Geldzaken

VALUTA
De munteenheid van Argentinië is de Argentijnse Peso (ARS). De peso is onderverdeeld in 100 centavos en wordt uitgegeven in munten van 5, 10, 25 en 50 centavos en van 1 en 2 peso en biljetten van 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 peso.

Bekijk de huidige koers van de Argentijnse peso. 
CURRENCY CONVERTER

 

WISSELEN
In Argentinië kunt u Euro's omwisselen in pesos bij banken en wisselkantoren. Ook kunt u op straat geld wisselen. U wordt in het centrum (Av. Florida) constant aangesproken met "cambio, cambio"(wisselen). Dit is natuurlijk niet legaal, maar wordt getolereerd. Het aantal peso's, dat u krijgt voor uw euro's of dollars (het liefst dollars), kan wel meer zijn dan bij de banken. Het is wel oppassen als u dit doet, u spreekt de taal misschien niet en de kans bestaat dat u valse biljetten of te weinig peso's ontvangt. Het is dus niet zonder risico's!! Als u besluit dit toch te doen, neem iemand mee die u vertrouwt en die de taal goed spreekt en ervaring heeft met het wisselen op straat. Wissel geen grote bedragen!


PINNEN
Pinnen of betalen met uw Nederlandse pinpas met Maestro- of Cirrus-logo is in Argentinië een probleem. Alle banken accepteren GEEN Nederlandse bankpassen (informeer bij uw bank voordat u naar Argentinië afreist). Met Visa of Mastercard kunt u wel betalen of pinnen. De banken rekenen ongeveer ARS 200 (ongeveer € 5) per transactie.


CREDIT CARD
Credit Cards worden in Argentinië algemeen geaccepteerd.


OPENINGSTIJDEN BANKEN
Over het algemeen zijn de banken in Argentinië geopend van maandag tot en met vrijdag van 10:00 uur tot 15:00 uur.

PRIJSNIVEAU IN ARGENTINIË
Het prijsniveau ligt in Argentinië iets lager dan dat in Nederland. Openbaar vervoer, taxi's en sigaretten zijn goedkoper dan in Nederland.

FOOIEN
Het geven van fooien is in Argentinië heel gebruikelijk. In restaurants en hotels verwacht men over het algemeen een fooi van zo'n 10% van de rekening, al is dit soms al in de rekening opgenomen onder "servicekosten ". Taxi chauffeurs verwachten meestal geen fooi.
Ook door reisleiding, gidsen en chauffeurs en bij eetstalletjes, in het café, etc. wordt een kleine fooi erg gewaardeerd. Mede door de inflatie van de afgelopen jaren ligt het loon van veel mensen onder het bestaansminimum en kunnen ze elke fooi ook echt gebruiken.

Argentinië heeft sinds juli 2012 een bankbiljet met daarop de beeltenis van Eva Perón, ook wel bekend onder de naam Evita. Het biljet is uitgebracht omdat het dit jaar zestig jaar geleden was dat zij overleed aan de gevolgen van baarmoederhalskanker. Het gaat om een biljet van 100 pesos. Het ontwerp is gebaseerd op een oud ontwerp voor een bankbiljet van 5 peso dat kort na de dood van Evita in 1952 zou worden uitgegeven. Dit biljet kwam er echter nooit omdat Evita's man, president Juan Perón, in 1955 bij een militaire staatsgreep werd afgezet.

Sinds 2015 is dit biljet van 50 pesos uitgebracht met een afbeelding van de Islas Malvinas en Gaucho Antonio Rivero.

Sinds 2016 zijn deze biljetten van 200 en 500 pesos uitgebracht.

Sinds 2017 zijn deze biljetten van 20 en 1000 pesos uitgebracht.

Sinds 2018 is er een nieuw biljet van 50 pesos uitgebracht.