Home » Buenos Aires » Musea

Musea

Een bezoek aan een museum is als een trip terug in de tijd en zorgt ervoor dat u meer te weten komt over de gewoontes en tradities van bevolkingsgroepen uit het verleden. In de afgelopen 10 jaar zijn in Buenos Aires vele plaatsen tot historische bezienswaardigheden verklaard en is een groot aantal locaties in de stad omgebouwd tot expositieruimtes en musea. Daarnaast is er een nieuwe tak opengesteld binnen het toerisme opengesteld: het openstellen van de graven en vroegere woningen van plaatselijke beroemdheden voor publiek. Er is een groot aantal musea gewijd aan de geschiedenis van Buenos Aires en Argentinië en een aantal paleontologische, architectonische en kunstmusea. Daarnaast zijn er vele galerijen en expositieruimtes waar werken van plaatselijke schilders en beeldhouwers te bezichtigen zijn.

Museo Nacional de Bellas Artes
Het MNBA is een veelzijdig algemeen kunstmuseum dat een verzameling kunst van lokale Argentijnse kunstenaars herbergt. U vindt er een mix van kunststijlen die de smaken van de eigenaars en de donateurs weergeeft, zoals werken van Jackson Pollock, Rembrandt en El Greco, om er maar een paar te noemen. De meest interessante aan dit museum is de collectie uit het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw, met werken van Monet, Pissaro, Renoir, Van Gogh en Picasso. Vergeet ook de uitgebreide verzameling van de hand van Argentijnse kunstenaars niet. Dit museum mag u niet missen als je van Moderne Europese kunst houdt, en van Frans Impressionisme of Post-modernisme. Het museum bevindt zich in een oud pompstation, en heeft daardoor niet de elegante stijl van andere musea. Laat dit u er echter niet van weerhouden om naarbinnen te gaan, want in het museum zijn enkele van meest waardevolle schatten op kunstgebied te vinden. De entree is gratis, en er worden rondleidingen in het Engels en in het Spaans gegeven. Raadpleeg de website MNBA. Avenida del Libertador 1473 (Recoleta)

Museum of Latin American Art of Buenos Aires (MALBA)
Vanuit architectonisch oogpunt is dit een van de modernste musea in Buenos Aires, en het is bovendien een cultureel centrum dat zich wijdt aan de promotie van eigentijdse Latijns-Amerikaanse kunstenaars. U vindt hier werken van kunstenaars als Diego Rivera, Frida Kahlo en Emilio di Cavalcanti, waarmee dit een museum is dat u zeker niet mag missen. Terwijl je erdoorheenloopt zul je tevens geïnspireerd raken door schilderijen van Argentijnse kunstenaars als Antonio Berni, Xul Solar en Alfredo Guttero. Raadpleeg de website MALBA. Avenida Figueroa Alcorta 3415 (Palermo)


Museo de Arte Moderno de Buenos Aires (MAMBA)
Dit museum werd geopend in april 1956 en heropend in december 2010. De collectie bestaat uit kunstwerken uit de twintigste en eenentwintigste eeuw. Raadpleeg de website MAMBA. Av. San Juan 350 (San Telmo)

Museo arte contenporáneo de Buenos Aires (MACBA)
Dit museum is gelegen naast de MAMBA en geopend in september 2012. Er zijn diverse tentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars en een vaste collectie. Raadpleeg de website MACBA. Av. San Juan 328 (San Telmo)

Museum Fortabat
Dit glimmende lage gebouw in Puerto Madero herbergt de privécollectie van “la grande dame” Amalia Lacroze de Fortabat. Het ruime museum werd in 2008 geopend en is vernoemd naar de oprichtster, Amalia Lacroze de Fortabat. Hier vindt u een enorme collectie werken van Argentijnse kunstenaars, maar ook werk van Warhol, Dalí, Chagall, de Bruegels en een collectie klassieke kunst. Raadpleeg de website Fortabat. Olga Cossettini 141 (Puerto Madero)

Museum Fragata Presidente Sarmiento
Dit was het eerste schip ontworpen voor opleidingsdoeleinden. Het werd gebouwd in een Engelse scheepswerf op verzoek van de Argentijnse marine. Het schip is 85 meter lang en 13,32 meter breed met drie masten, vijfendertig zeilen en een prachtig boegbeeld die de Argentijnse Republiek afbeeldt op de boegspriet. De naam van het schip is een eerbetoon aan de oprichter van de Marine Academie. Het schip zette koers naar Buenos Aires op 12 januari 1899 en eindigde zijn eerste reis in september 1900, na het afleggen van 49.000 zeemijlen. Tegenwoordig, samen met de Corvette Uruguay, dient het als Museum van Zeenavigatie. (Puerto Madero)

Museo Nacional Ferroviario (spoorwegmuseum)
Het spoorwegmuseum is gevestigd in een voormalige vrachtterminal van het Retiro station. Hier ziet men de ontwikkeling van de spoorwegen in Argentinië vanaf 150 jaar geleden tot heden. Geopend maandag t/m zondag van 12:00 uur tot 18:00 uur (feestdagen gesloten) Gratis toegang. Libertador 405 (Retiro)


Museo Evita
In dit museum vind je een uitgebreide verzameling interessante voorwerpen die een eerbetoon vormen aan Eva (‘Evita’) Duarte Perón. Het museum opende zijn deuren in 2002, precies 50 jaar na haar dood, als eerbetoon aan haar leven, en met het doel anderen te informeren over de invloed van Evita op Argentinië als land. In de verschillende zalen zijn fimpjes, foto’s en voorwerpen te zien die haar leven weergeven vanaf haar kindertijd en haar jeugd als actrice, en de verdere rol die ze speelde op sociaal gebied en als de ‘First Lady’ van Argentinië. Exposities laten zien hoe zij onvermoeibaar heeft gestreden voor vrouwenrechten en weeshuizen. Voor bezoekers die geen Spaans spreken, zijn kaartjes aanwezig met de Engelse vertalingen van de filmpjes. In de laatste zaal worden de gebeurtenissen getoond die leidden tot het einde van haar loopbaan, waaronder een repliek van haar dodenmasker. U kunt ook een kijkje nemen bij Evita’s graf, op de begraafplaats van Recoleta, niet ver van het museum. Iedere dag is te zien hoe een stoet mensen het graf van de familie Duarte, waar ook Evita begraven is, bezoekt. Raadpleeg de website Museo Evita. Lafinur 2988 (Palermo)

Museo de Arte Hispanoamericano Isaac Fernandez Blanco
Dit museum bevindt zich in een klein, Peruaansachtig gebouw, met een tuin aangelegd in Andalusische stijl. Er zijn kunsttentoonstellingen te vinden die in chronische volgorde de geschiedenis van het Katholicisme in Zuid-Amerika te zien geven, met onder meer een afdeling die volledig gewijd is aan de Maagd Maria. Daarnaast is er een indrukwekkende verzameling Spaanse schilderijen, houtsnijwerken, zilver uit het koloniale tijdperk, barokke kunstvoorwerpen en een poppenverzameling aanwezig. Op aanvraag worden rondleidingen in het Engels gegeven. Raadpleeg de website Blanco. Suipacha 1422

Museo Historico Nacional
Dit is een van de oudste en belangrijkste musea in Buenos Aires, gelegen in een antiek huis van de Italiaanse Lezamafamilie. Er zijn 33 zaaltjes en drie galerijen, waar in chronologische volgorde met behulp van iconografieën, militaire uniformen, wapens, trofeeën en vele gebruiksvoorwerpen de geschiedenis van Argentinië wordt uitgebeeld. Tot de gebruiksvoorwerpen behoren onder meer persoonlijke bezittingen van beroemde ontdekkingsreiziger en veroveraars zoals Juan de Garay. Ook zijn er in dit historisch museum overblijfselen van Jezu?tenmissies te vinden en relikwieën uit de onafhankelijkheidsoorlog tegen Spanje te vinden. Een highlight binnen het museum is de verzameling kunst van Cándido López: een serie fascinerende afbeeldingen die de oorlog tegen Paraguay in de jaren ’70 van de 19e eeuw weergeven. Raadpleeg de website Historico Nacional. Calle Defensa 1600

Casa Museo Carlos Gardel
Dit is het vroegere huis van de geliefde ‘Tangokoning’: Carlos Gardel. Hier wordt zijn leven tentoongesteld en vereerd. Fans kunnen foto’s bekijken, originele muziekopnames, artikelen over zijn leven en persoonlijke bezittingen, waaronder zijn beroemde ‘fedora’. Het ‘casa chorizo’ (een huis in de vorm van een chorizoworst oftewel een lang en smal huis) is gerestaureerd met het idee het de oorspronkelijke aanblik terug te geven die het had in de tijd dat Gardel en zijn moeder er woonden in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Op 24 jui 2003 is het huis heropend als museum, op zijn 68e sterfdag. Gardel kwam op tragische manier om het leven tijdens een vliegtuigongeval. Raadpleeg de website Gardel. Jean Jaures 735

Museo Xul Solar
Dit museum wijdt zich volledig aan behoud en tentoonstelling van de Argentijnse schilder Alejandro Xul Solar. Het museum is ingericht in het huis waar hij voorheen woonde, compleet met voorwerpen, schilderijen en beeldhouwwerken uit zijn persoonlijke collectie. Er worden rondleidingen gegeven langs alle stadia van zijn kunstwerken, waarbij je tevens uitleg krijgt over andere werken van Xul Solar. Zo heeft hij bijvoorbeeld een piano ontworpen met voor iedere noot een andere kleur, en waarop iedere toets een bepaalde textuur had, om blinden de kans te geven piano te leren spelen. Ook heeft hij tien nieuwe versies van het alfabet bedacht, en heeft deze in zijn kunst verwerkt door woorden, zinnen en verhalen te schrijven met behulp van alleen zijn eigen alfabetten. Dit prachtige museum is zeker een bezoek waard, en het geeft u de kans een kijkje te nemen in het hoofd van deze zeer talentvolle en intelligente kunstenaar Xul Solar. Raadpleeg de website Xul Solar. Laprida 1212

Museo de Motivos Argentinos “José Hernandez”
In dit museum vind je onder meer gauchovoorwerpen, de geschiedenis van de ‘mate’, en informatie over belangrijke historische gebeurtenissen in Argentinië door de eeuwen heen. Het museum is voornamelijk gewijd aan Argentijnse kunst- en handwerkvoorwerpen, en voorwerpen afkomstig uit de creoolse cultuur en de Indiaanse gemeenschappen van Argentinië. Het herbergt voorwerpen gemaakt van hout, leer, zilver, glas, porselein, steen en andere materialen. De belangrijkste collectie van het museum betreft een selectie gebruiksvoorwerpen die oorspronkelijk door de Gauchos gehanteerd werden, waaronder wapens, muziekinstrumenten en graveringen. Daarnaast wordt in het museum de geschiedenis van de ‘mate’ uitgebeeld, en is er een fotocollectie te vinden die de veranderingen van de Argentijnse tradities in de loop der tijden weergeeft. Raadpleeg de website Hernandez. Avenida del Libertador 2373 (Palermo)

Museo Nacional de Arte Decorativo
De Franse architect René Sergent, die enkele monumentale villa’s in Buenos Aires heeft ontworpen, ontwierp ook het pand waarin het Nationaal Museum voor Decoratieve Kunsten is gevestigd. Het gebouw is een kunstwerk op zich en een goed voorbeeld van de villa’s die ooit de Avenida del Libertador sierden. Het 18de-eeuwse Franse ontwerp biedt een klassiek decor voor de diverse decoratieve stijlen die hier vertegenwoordigd zijn. De collectie bestaat uit adembenemende beeldhouwwerken, schilderijen en meubels. Raadpleeg de website Museo Decorativo. Avenida del Libertador 1902 (Palermo)

Museo de Ciencias Naturales “Bernadino Rivadavia”
Een collectie van Argentinië’s natuurlijke hulpbronnen met een prachtig aquarium en 13 zalen die gewijd zijn aan paleontologie, Antartica, artropoden, en reptielen en amfibiën. Op de eerste verdieping staat een gigantische reconstructie van de uit Patagonië afkomstige ‘Gigantosaurus carolini’, de grootste vleesetende dinosaurus die ooit op aarde geleefd heeft, en de ‘herbaceous Argentinosaurus huiculensis’, waarvan alleen de nek al 12 meter lang is. Op de tweede verdieping zijn voornamelijk Zuid-Amerikaanse zoogdieren te zien, een afdeling gewijd aan anatomie, amfibiën, reptielen, vogels, en planten. In samenwerking met het Onderzoeksinstituut heeft het museum ook de afdeling waar laboratoriumwerkzaamheden worden verricht opengesteld voor publiek. Raadpleeg de website Bernadino Rivadavia. Avenida Angel Gallardo 470

Palais de Glace
Dit gebouw werd ontworpen door J.L. Ruiz Besadre en geopend in 1911. Het was oorsponkelijk een ijsbaan en een sociale club. Toen het schaatsen uit de mode raakte werd het een elegante balzaal. In 1960 werd het gebouw opgeknapt en een tentoonstellingsruimte. Er zijn tentoonstellingen van diverse hedendaagse kunsten. Raadpleeg de website Palais de Glace. Posades 1725 (Recoleta)

Centro Cultural Recoleta
In het cultureelcentrum van Recoleta zijn diverse exposities te zien van hedendaagse kunstenaars. Raadpleeg de website Centro Cultural Recoleta. Junin 1930

Museo Participativo de Ciencias
Dit is een wetenschapsmuseum met activiteiten die met name erg leuk zijn voor kinderen! Twee verdiepingen vol interactieve activiteiten in het teken van de wetenschap waar kinderen kunnen ontdekken hoe zwaartekracht en electriciteit werken, stuk voor stuk ontworpen om er tegelijkertijd plezier aan te beleven. Er is een communicatiezaal, een technische zaal, en muziek- en geluidszalen, elk met interactieve objecten geschikt voor kinderen van alle leeftijden. Raadpleeg de website Ciencias. Junin 1930 (Centro Cultural Recoleta)

Museo del humor
Dit museum laat tweehonderd jaar Argentijnse grafische humor laat zien. Het museum bevindt zich in de voormalige bierbrouwerij Munich aan de rivier De la Plata. Er is werk van ruim honderdvijftig kunstenaars tentoongesteld. Het initiatief is een eerbetoon aan de Argentijnse grafische humor die vanaf het begin van de twintigste eeuw internationale bekendheid verwierf. “Tijdens de jaren twintig kwamen tekenaars naar Buenos Aires zoals schrijvers naar Parijs trokken”, zegt Hugo Maradei, directeur van het museum. Bekende tekenaars, zoals Joaquín Salvador Quino en Guillermo maken deel uit van de adviesraad van het museum. Raadpleeg de website museo del humor. Av. de los Italianos 851

Museo del cine
U vindt hier objecten gerelateerd aan de ontwikkeling van de Argentijnse cinema van 1896 tot heden: de eerste camaras en projectietoestellen, kleedkamers, rekwisieten, maquettes, affiches, scripts en opnames, alsmede voorwerpen die toebehoorden aan beroemde acteurs en regisseurs. Deze bibliotheek bevat meer dan 600 goede films, meer dan 20 stomme films en de vier decennia van de beroemde Noticiero Sucesos Argentinos (Nieuws programma op Argentijnse gebeurtenissen. Raadpleeg de website museo del cine. Augustín R. Calfarena 51 (La Boca)

El Zanjón
Dit museum toont de geschiedenis van wat wordt gezien als de eerste nederzetting van Buenos Aires, het was ooit een huis van een rijke familie in de San Telmo wijk. In de jaren '80 werd het gerenoveerd en werden tunnels en waterreservoirs ontdekt, er zijn opgravingen gedaan en gedeeltes zijn gerenoveerd. Op de begane grond is een museum, waar diverse archeologische vondsten die werden aangetroffen te zien zijn. Gidsen geven zeer boeiende rondleidingen van 1 uur (op zondag 30 minuten), de ingang is vrij onopvallend, mocht de toegangsdeur gesloten zijn dan kun je aanbellen om te horen wanneer er een rondleiding wordt gegeven. Raadpleeg de website El Zanjón. Defensa 755 (San Telmo)

Museo Penitenciario
Dit museum werd geopend in 1980 en laat het gevangenisleven zien door de jaren heen. Geopend op woensdag, donderdag, vrijdag en zondag van 14:00 uur tot 18:00 uur. Entree: gratis. Humberto Primero 378 (San Telmo)