Home » Argentinië » Films

Films

OSCARWINNAARS BESTE BUITENLANDSE FILMLa Historia Oficial (1985)

Alternatieve titels: The Official History, The Official Version, The Official Story
Argentinië
Drama
112 minuten
geregisseerd door Luis Puenzo met Norma Aleandro, Héctor Alterio en Chunchuna Villafañe

Alicia, lerares geschiedenis, leeft een comfortabel leven in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Alicia's man, een advocaat die nauwe banden onderhoudt met de militairen, wordt almaar zenuwachtiger na de val van het militaire regime in 1983. Alicia begint te vermoeden dat de dochter die ze heeft geadopteerd, nu een meisje van vijf, wellicht in de gevangenis is geboren en door officieren aan haar man 'cadeau' is gedaan. Die wetenschap wordt haar door haar omgeving niet in dank afgenomen en leidt bij haarzelf tot een gewetensconflict.El Secreto de Sus Ojos (2009)

Alternatieve titels: The Secret in Their Eyes, The Secret of Her Eyes
Argentinië / Spanje
Misdaad / Drama
129 minuten
geregisseerd door Juan José Campanella met Ricardo Darín, Soledad Villamil en Pablo Rago

Op het einde van de twintigste eeuw is Benjamin Esposito een gepensioneerde man die zijn leven heeft doorgebracht als een strafrechterlijke onderzoeker. Hij besluit een roman te schrijven gebaseerd op een oude zaak uit 1974, waarin een mooie vrouw op brutale wijze werd verkracht en vermoord.

GENOMINEERDE FILMS VOOR EEN OSCAR


Camila (1984)

Argentinië / Spanje
Drama / Romantiek
107 minuten
geregisseerd door María Luisa Bemberg met Susú Pecoraro, Imanol Arias en Héctor Alterio

In het Buenos Aires van de jaren 1840, worden een jonge Jezuïet en een steenrijke dame van de society smoorverliefd op elkaar. Zij ontvluchten de stad in vermomming, kopen een woning op het platteland en denken dat zij veilig zijn voor alles en iedereen. Nochtans, beide geliefden hun kerken en Camila's familie, zijn woedend en zweren om de romance tussen de twee minnaars ongedaan te maken.


El Higo de la Novia (2001)

Alternatieve titel: Son of the Bride
Argentinië / Spanje
Komedie / Drama
123 minuten
geregisseerd door Juan José Campanella met Ricardo Darín, Natalia Verbeke en Héctor Alterio

De 42-jarige Rafael Belvedere, een succesvol zakenman, runt het Italiaanse familierestaurant in Buenos Aires. Hij kan zijn drukke leven, dat bestaat uit onderhandelen met leveranciers en telefoons beantwoorden, nog nauwelijks aan. Hij is snel geïrriteerd en heeft geen belangstelling meer voor zijn knappe vriendin Nati. Hij voelt zich schuldig omdat hij zijn oude moeder, die aan Alzheimer lijdt en in een verzorgingsinstelling verblijft, te weinig gaat bezoeken. Zijn ex-vrouw verwijt hem dat hij niet genoeg tijd besteedt aan zijn dochter. Kortom, hij zit middenin een midlife crisis. Wanneer hij plots een lichte hartaanval krijgt, beseft hij dat hij andere prioriteiten zal moeten stellen in zijn leven.

ANDERE ARGENTIJNSE FILMS


Apartment Zero (1988)

Argentinië / Verenigd Koninkrijk
Thriller
124 minuten
geregisseerd door Martin Donovan met Colin Firth, Hart Bochner en Dora Bryan

Adrian is een filmfanaat, wonend in Buenos Aires. Omdat hij geld nodig heeft wil hij een huisgenoot aan wie hij een kamer kan verhuren. De gelukkige wordt Jack, een charismatische man, door wie Adrian direct gefascineerd raakt. Een tijdje later begint Adrian echter te vermoeden dat Jack's geheime verleden wel eens iets te maken zou kunnen hebben met moorden van het Argentijnse dictators-regime. Hij durft zich echter niet uit te spreken en de relatie tussen de twee huisgenoten komt onder spanning te staan.


Buenos Aires vice versa (1996)

Argentinië / Nederland
Drama / Komedie
122 minuten
geregisseerd door Alejandro Agresti met Vera Fogwill, Nicolás Pauls en Fernán Mirás

Een fragmentarische vertelling die in een abrupte filmstijl een beeld schetst van het alledaagse leven in Buenos Aires. Alle personen blijken uiteindelijk verbonden te zijn met iemand die verdwenen is tijdens de dictatuur. De één zoekt naar wat verloren ging, de ander wil juist vergeten...


Evita (1996)

Argentinië / Verenigde Staten
Muziek / Drama
134 minuten
geregisseerd door Alan Parker met Madonna, Antonio Banderas en Jonathan Pryce

De film, gebaseerd op de musical van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice, vertelt het verhaal van Eva Duarte. Zij verruilt haar thuis voor Buenos Aires, samen met de zanger Agustin Megaldi. Uiteindelijk wordt ze de vrouw van president Juan Peron, en de held van het volk van Argentinië.


Pizza, Birra, Faso (1998)

Alternatieve titel: Pizza, Booze, Smokes
Argentinië
Drama
83 minuten
geregisseerd door Adrián Caetano en Bruno Stagnaro met Héctor Anglada, Jorge Sesán en Pamela Jordán

Pizza, birra, faso is een film over vijf marginale jongeren in het Buenos Aires; ze volgt de overlevingsstrategieën van hen als straatboefjes, en wil via hen een schets geven van het hedendaagse in Argentinië. De Cordobés woont samen met zijn drie vrienden, Frula, Megabom en Pablo, in een huis. Zijn vriendin Sandra is zwanger. Maar ondanks dat ze in hun levensonderhoud voorzien door te stelen, blijken ze altijd weer afhankelijk te zijn van anderen; er is altijd wel een baas, die het grootste deel van de buit inhoudt, zodat ze eigenlijk geen stap verder komen. 'Zolang we maar genoeg geld overhouden voor drank', lijkt de filosofie van De Cordobés en zijn vrienden. Wanneer Sandra haar vriend aanspreekt op zijn verantwoordelijkheden, vanwege de komst van haar baby, voelt hij zich gedwongen belangrijker keuzes te maken dan pizza's en drank. Bij gebrek aan de mogelijkheid een echte baan te krijgen, besluit De Cordobés onafhankelijk te gaan opereren. Een grote klus, de diefstal van het geld van een van de populairste nachtclubs van Buenos Aires, moet zijn paspoort naar een nieuw leven zijn.


Garage Olimpo (1999)

Argentinië / Frankrijk / Italië
Drama
98 minuten
geregisseerd door Marco Bechis met Antonella Costa, Carlos Echevarría en Enrique Pineyro

De camera portretteert het leven van de jonge activiste Maria, die bij haar Italiaanse moeder in een groot vervallen herenhuis woont. Ze verhuren enkele kamers om wat bij te verdienen. Eén van de huurders is Felix, die de knappe maar onverschillige Maria achtervolgt. Felix werkt in een garage, tenminste dat beweert hij. Maria leert kinderen in een sloppenwijk lezen en schrijven en ook is ze actief in een kleine organisatie die zich teweer stelt tegen de brutale militaire dictatuur. Op een dag wordt zij thuis voor de ogen van haar moeder gekidnapt door militaire politie in burger en naar Garage Olimpo overgebracht. Eén van de vele martelcentra van het leger, midden in Buenos Aires. Haar eerste ontmoeting met haar ondervragers is brutaal maar zij volhardt in het zwijgen. Dan komt Félix binnen, voor de volgende shift. Hij kreeg de zaak Maria doorgespeeld van El Tigre, de baas van Garage Olimpo. Fèlix zit in een moeilijk parket, maar belooft haar te helpen. Elke daad van Maria is gericht op overleven, ze is er zich zeer goed van bewust dat haar enige hoop berust bij de persoon die is opgedragen haar te martelen. Er ontstaat een merkwaardige en dubbelzinnige band tussen beiden.


Plata Quemada (2000)

Alternatieve titel: Burnt Money
Argentinië / Uruguay / Frankrijk / Spanje
Actie / Drama
125 minuten
geregisseerd door Marcelo Piñeyro met Leonardo Sbaraglia, Eduardo Noriega en Pablo Echarri

Nene en Angel zijn twee beruchte Argentijnse bankovervallers. Ze worden 'de tweeling' genoemd, maar eigenlijk zijn ze partners in zowel de misdaad als de liefde. Na een mislukte bankoverval vluchten ze richting Uruguay en dreigen ze te worden ingesloten door de politie.Nueve Reinas (2000)

Alternatieve titel: Nine Queens
Argentinië
Drama / Misdaad
114 minuten
geregisseerd door Fabián Bielinsky met Gastón Pauls, Ricardo Darín en Leticia Brédice

Op een morgen ziet Marcos hoe Juan een kassamedewerker belazert met een truc met een bankbiljet, en hoe hij even later gepakt wordt. Marcos grijpt in, zegt dat hij een politieagent is, en sleept Juan naar buiten. Marcos vertelt Juan dat hij ook een oplichter is, met veel grotere plannen. Hij nodigt Juan uit om z'n partner-in-crime te worden. Wanneer ze ingehuurd worden door een oude voormalig gevangene om een stel nagemaakte postzegels te verkopen grijpen ze hun kans.


Historias Mínimas (2002)

Argentinië / Spanje
Drama / Roadmovie
92 minuten
geregisseerd door Carlos Sorin met Javier Lombardo, Antonio Benedictti en Javiera Bravo

Historias Minimas is een road-movie waarin drie dorpsgenoten afzonderlijk van elkaar naar de grote stad reizen: de één op zoek naar zijn weggelopen hond, de ander om deel te nemen aan een spelprogramma op televisie, de derde om de jonge weduwe op wie hij een oogje heeft te verrassen met een taart voor de verjaardag van haar kind. Alle drie reizen ze alleen maar, zoals wel vaker op de verlaten wegen richting Patagonië, verweven hun verhalen en dromen zich met elkaar op de sporadische haltes langs de weg.


El Perro (2004)

Alternatieve titel: Bombón - El Perro
Argentinië / Spanje
Drama
97 minuten
geregisseerd door Carlos Sorin met Juan Villegas, Walter Donado en Rosa Valsecchi

De 52-jarige Juan Villegas is net ontslagen bij het pompstation waar hij al twintig jaar als mechanicien werkte. Hij probeert nu wat geld te verdienen met het verkopen van zelfgemaakte messen. Op een dag krijgt de goedaardige Juan, als dank voor een verleende vriendendienst, een grote witte rashond genaamd Bombón. Via deze hond maakt hij kennis met Walter, een wat prikkelbare man die deelneemt aan hondenshows. Hij haalt Juan over om met de hond mee te doen aan wedstrijden. Na enkele trainingen wint Bombón één van de hondenshows en rekenen Juan en Walter zich meteen rijk.Diarios de Motocicleta (2004)

Alternatieve titel: The Motorcycle Diaries
Argentinië / Verenigde Staten / Chili / Peru / Brazilië / Verenigd Koninkrijk / Duitsland / Frankrijk
Drama / Roadmovie
128 minuten
geregisseerd door Walter Salles met Gael García Bernal, Rodrigo De la Serna en Susana Lanteri

Gebaseerd op de reisverhalen van Che Guevara, één van de leiders van de Cubaanse revolutie. In zijn memoires beschrijft Guevara de avonturen die hij samen met zijn beste vriend Alberto heeft gehad tijdens zijn tocht, begin 1952, door Zuid-Amerika met de motor.


Un Año sin Amor (2005)

Alternatieve titel: A Year Without Love
Argentinië
Drama
102 minuten
geregisseerd door Anahí Berneri met Juan Minujín, Mimí Ardú en Carlos Echevarría

Pablo is een jonge dichter die besmet is met het H.I.V.- virus. Hij besluit om een dagboek bij te houden. Daarin legt hij zijn zoektocht naar een medicijn vast, die hem moet genezen van zijn ziekte en zijn eenzaamheid. Pablo zoekt tevergeefs naar liefde in de gaybars van Buenos Aires, plaatst contactadvertenties en heeft anonieme seks in porno bioscopen. Tijdens zijn zoektocht naar de liefde van zijn leven, ontdekt hij een manier om zijn pijn te erotiseren. Hij voegt zich bij een groep die aan SM doet en een leerfetisjisme heeft. Deze seksuele avonturen geven hem nieuwe levensenergie. Tegen het einde van het jaar heeft hij pagina’s vol geschreven over zijn seksuele avonturen en zijn medische behandeling. Pablo besluit zijn dagboek als een roman te publiceren en wordt daarin gesteund door zijn beste vriend Nicolas.


Ronda Nocturna (2005)

Alternatieve titel: Night Watch
Argentinië / Frankrijk
Drama
81 minuten
geregisseerd door Edgardo Cozarinsky met Gonzalo Heredia, Dario Tripichio en Rafael Ferro

Het is de nacht na allerheiligen in Buenos Aires. De negentienjarige Victor is afkomstig uit de provincie en werkt als schandknaap en kleine dealer. De film volgt hem op zijn ronde door de nacht. Hij ontmoet een politierechercheur die seks met hem heeft in ruil voor 'bescherming', hij komt junkies tegen op zoek naar nog een extra shot, hij wordt geïntroduceerd bij een chique sauna, komt terecht op een excentrieke diplomatenreceptie en ontmoet een taxichauffeur die geld van een klant heeft geërfd.


XXY (2007)

Argentinië / Frankrijk / Spanje
Drama
86 minuten
geregisseerd door Lucía Puenzo met Inés Efron, Ricardo Darín en Martín Piroyansky

Alex is een 15-jarige tiener die hermafrodiet is. Na haar geboorte verlieten haar ouders Buenos Aires voor een rustige omgeving op de grens met Uruguay. De keuze voor Alex om definitief haar geslacht te kiezen, lijkt inmiddels onvermijdelijk. Op een avond ontvangen Alex' ouders oude vrienden uit de grote stad; de man is een vooraanstaand plastisch chirurg. Al snel voelen de zoon van het stel, Alvaro, en Alex zich aangetrokken tot elkaar.


Plan B (2009)

Argentinië
Drama / Romantiek
103 minuten
geregisseerd door Marco Berger met Manuel Vignau, Lucas Ferraro en Mercedes Quinteros

Bruno, door zijn vriendinnetje gedumpt, wil haar terug. Als modern meisje wil ze best nog wel eens met Bruno, maar ze blijft mooi bij haar nieuwe vriend Pablo. Dus broedt Bruno op een plan om Pablo het veld te doen ruimen. Maar door toeval krijgt Bruno een geheel nieuwe mogelijkheid aangereikt. Hij noemt dit Plan B. Hij moet hiervoor aanpappen met Pablo, zich voordoen als zijn beste vriend. Maar Plan B leidt ertoe dat Bruno's hetero geaardheid in twijfel wordt getrokken.


Ausente (2011)

Alternatieve titel: Absent
Argentinië
Drama / Thriller
87 minuten
geregisseerd door Marco Berger met Carlos Echevarría, Javier De Pietro en Alejandro Barbero

De 16-jarige Martin is verliefd op zijn leraar en verzint verschillende leugens om de nacht bij hem thuis door te mogen brengen. Maar tot Martins grote spijt gebeurt er niks tussen de twee. De problemen voor Martin beginnen wanneer de leraar de ontdekking doet dat Martin hem voorgelogen heeft en hem vervolgens in het gezicht slaat. De leraar doet dat niet omdat hij walgt van Martin, maar omdat de situatie hem zijn baan kan kosten.

BUITENLANDSE FILMS OVER ARGENTINIË
Chun Gwong Cha Sit (1997)
Alternatieve titel: Happy Together

Hongkong
Romantiek / Drama
96 minuten
geregisseerd door Kar Wai Wong met Leslie Cheung, Tony Leung Chiu Wai en Chen Chang

Na al de nodige relatiemoeilijkheden achter de rug te hebben, vertrekken Yiu-Fai en Po-Wing naar Argentinië om het opnieuw te proberen. Hier loopt het zo mis dat Yiu-Fai in een bar gaat werken om zo snel mogelijk het geld voor de terugreis bij elkaar te verdienen. Zelfs wanneer Po-Wing gewond op de stoep staat, kan Yiu-Fai nauwelijks nog sympathie opbrengen. De relatie sleept zich moeizaam voort.


Imagining Argentina (2003)

Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Spanje
Drama / Romantiek
107 minuten
geregisseerd door Christopher Hampton met Antonio Banderas, Emma Thompson en Rubén Blades

De film speelt zich af in het Argentinië van eind jaren '70, waarin duizenden mensen verdwenen in cellen en martelkamers. Wanneer de vrouw van Carlos Ruweda verdwijnt ontdekt hij een magische gave: in zijn dromen heeft hij visioenen over het lot van verdwenen mensen. Hij kan echter niet zien wat er met zijn eigen vrouw gebeurd is, wat hem bijna tot waanzin drijft.


SuperClásico (2011)

Denemarken
Komedie
99 minuten
geregisseerd door Ole Christian Madsen met Paprika Steen, Anders W. Berthelsen en Jamie Morton

Anna is verhuisd naar Buenos Aires om haar droom, als sportmakelaar aan de slag te gaan, te verwezenlijken. Ze wordt echter verliefd op de beste voetbalspeler van Argentinië. In plaats van de scheidingspapieren met de post naar haar te sturen, besluit haar man Christian samen met hun disfunctionele tienerzoon naar haar toe te vliegen. Dit om de papieren persoonlijk te overhandigen. Ondertussen hoopt hij haar en zijn leven weer terug te krijgen.


Taped (2012)

Nederland
Thriller
81 minuten
geregisseerd door Diederik van Rooijen met Barry Atsma, Susan Visser en Darío Levy

In Taped doen Johan (Barry Atsma) en Saar (Susan Visser) een laatste poging om hun huwelijk te redden door samen op vakantie te gaan naar Buenos Aires. Als belofte aan hun dochter registreren ze hun activiteiten met een videocamera. Wanneer ze echter per ongeluk een gruwelijke moord vastleggen, moeten ze vluchten om in leven te blijven.

Buenos Aires Film Festival