Home » Argentinië » Wijnbouw

Wijnbouw

De Wijnbouwgebieden in Argentinië bevinden zich vooral in het westen van het land, op de oostelijke hellingen van de Andes, tussen 22° en 42° zuiderbreedte, over een lengte van 2400 kilometer.

MENDOZA
Het belangrijkste wijngebied bevindt zich in de provincie Mendoza. Deze regio kent driekwart van de Argentijnse wijngaarden, die op hoogtes tussen 900 en 1500 meter gelegen zijn. Het klimaat is er warm en droog, en men is zeer afhankelijk van irrigatie met smeltwater uit de Andes. Hiervoor gebruikt men een eeuwenoud stelsel van kanaaltjes: de acéquias. Het land kent een grote variatie van klimaattypes en soorten grond. Wijnbouw was al eeuwen voor de komst van de Spanjaarden gekend. Vele immigranten uit bijvoorbeeld Baskenland en Italië brachten hun eigen druivensoorten mee, waardoor men in Argentinië momenteel vele druivensoorten kan vinden: veelal Europese druivenrassen uit Spanje, Italië en Frankrijk. Men vindt er onder andere malbec, sangiovese en tempranillo. Door het ontbreken van extreem hoge temperaturen op deze berghellingen hebben de druiven een zeer sterk aroma.
De malbec druif levert in dit klimaat de beste wijn (droog en warm overdag, 's nachts koud). Malbec is ook de meest geteelde soort. Aangezien malbec een dikke schil heeft geeft de druif veel smaak en zijn de wijnen robuust. Argentijnse wijnen passen daarom ook goed bij de nationale eetgewoonten: veel vlees en pasta's. Overigens is het in Argentinië de gewoonte om wijn met water te verdunnen aan tafel. Aangezien de druiven in Argentinië in een relatief droog klimaat groeien zijn er weinig bestrijdingsmiddelen en anti-schimmel producten nodig. Dit heeft ook effect op de kwaliteit van de wijn, echter geen negatieve. Met zo'n 210.000 hectare staat Argentinië op de vierde plaats van de grootste wijnlanden. De gemiddelde oogst bedraagt 10.000 kilogram per hectare. Een aantal wijngaarden werken nog met pergola's waarbij de druiven op ooghoogte hangen. Door het klimaat en de hoge opbrengst per hectare zijn de wijnen kwalitatief niet hoogstaand, uitzonderingen daargelaten. De belangrijkste druif is de criolla, maar deze is vooral bestemd voor lokale consumptie. Drie andere belangrijke druivensoorten zijn de torrontés, de bonarda en de malbec. Argentijnse malbec is toegankelijker dan Franse en heeft een vleug van pruimen en bramen. De laatste tijd teelt men ook steeds meer chardonnay, cabernet sauvignon en viognier. De meeste wijngaarden zijn open voor publiek en gratis te bezichtigen, waardoor het wijntoerisme in Mendoza populair is.

Wijnmuseum Mendoza

Bodega Norton Mendoza

Bodega Trapiche Mendoza

 

CAFAYATE
Cafayate is gelegen in de Colchaqua Vallei. Cafayate is een wijngebied dat op ongeveer 1700 meter boven de zeespiegel ligt. Naast Mendoza is Gafayate een van de bekendste wijngebieden van Argentinie. De bekendste soort wijn van deze streek is de witte jonge droge wijn van de Torrontes druif, maar daarnaast zijn er nog veel meer soorten wijn vanonder andere de druiven Malbec, Cabernet Sauvignon, Tannat en Syrah. In Cafayate maakt men nog geen 5% van de totale Argentijnse wijnproductie. In kwalitatief opzicht echter, komt Cafayate direct na het belangrijkste wijngebied Mendoza.

 

GESCHIEDENIS
In 1556 kwamen de eerste wijnstokken in dit gebied uit het naburige Chili. Eerst in 1886 haalde Sigifredo Brachieri naar zijn bodega La Banda de eerste wijnstokken uit Frankrijk. Tien jaar geleden stonden in de Colchaqui Vallei nog geen 1200 ha wijnstokken. Dit cijfers is inmiddels verdrievoudigd en het ziet er naar uit dat de wingerd verder zal uitbreiden omdat producenten in Mendoza steeds meer oog krijgen voor dit bijzondere, hooggelegen wijngebied.

KLIMAAT
De klimatologische omstandigheden zijn hier in het noorden van Argentinië geheel anders dan in de meer zuidelijke gebieden. De temperatuur kan hoog oplopen en in bepaalde delen van Cafayate zoals Molinos (waar o.a. Colomé is gevestigd) zijn de temperatuurverschillen op 2000 meter tussen de bergen erg groot. De cultivatie van cabernet sauvignon verloopt daardoor niet altijd goed. Hagel en vorst kunnen op een hoogte tussen 2000 en 2200 meter de wijnstokken beschadigen. De wineries in en rond het plaatsje Cafayate hebben hier geen last van. Men heeft maar liefst 330 dagen zon. De wijngaarden (circa 1.800 ha) in de Cafayate vallei hebben een zand- steenachtige vlakke bodem. Met de grote hoogte boven zeeniveau is er een grote variatie in de dag- en nachttemperatuur. Overdag 35-38 graden; ’s nachts 12-20 graden Celsius. Hier heeft men gemiddeld 345 dagen per jaar zon. Het is een van de droogste wijngebieden van Argentinië.