Home » Argentinië » Patagonië

Patagonië

EL CALAFATE
El Calafate is een plaats in het Argentijnse departement Lago Argentino in de provincie Santa Cruz. Het is gelegen aan de zuidelijke oever van het Argentinomeer.
El Calafate telde 6.410 inwoners in 2001, maar als gevolg van de oprichting van een moderne luchthaven (Aeropuerto Internacional de El Calafate) in 2001, kende het toerisme en daardoor het bevolkingsaantal een spectaculaire groei. Men schatte het aantal inwoners tijdens het toeristisch seizoen van 2007 op 17.000.
De plaats is een toeristenoord, aangezien het dient als uitvalsbasis voor daguitstappen naar de ten westen gelegen gletsjers in het Nationaal park Los Glaciares, bereikbaar via Punta Bandera. De hoofdstraat van El Calafate is de Avenida del Libertador General San Martin.

EL GALAFATE

 

EL CHALTÉN
Vanuit El Calafate kan men een dagtocht maken naar El Chaltén. Hier kan men een prachtige wandeltocht maken door de bergen en de adembenemende berg Fitz Roy aanschouwen.

Fitz Roy

 

GLETSJERS
De zogenaamde Patagonische IJsvlakte in het zuiden van Argentinië strekt zich uit over een lengte van zo’n 350 km en meet op zijn breedste plaats ca. 50 km.
Het is daarmee na Antarctica de grootste aaneengesloten ijsmassa ter wereld! De ijsvlakte begint op de hellingen van het Fitz Roy massief op een hoogte van 1500 meter en mondt uit in bijna 50 gletsjertongen, waarvan de Perito Moreno-, de Upsala- en de Viedmagletsjer de drie grootste zijn. Ze eindigen op een hoogte van ongeveer 1300 meter.
Het smeltwater heeft grote meren gevormd, met intens turkoois gekleurd water. De Perito Morenogletsjer, die in 1981 door de Unesco tot werelderfgoed is uitgeroepen, is de grootste gletsjer in het nationale park Los Glaciares. De gletsjer is genoemd naar Francisco Moreno, een Argentijnse ontdekkingsreiziger, die dit gebied in de 19e eeuw verkende.
De ijzige uiteinden van de gletsjers doemen al op vele kilometers afstand hoog uit het water op als een spitse, steile en gekloofde ijswal 60 tot 70 meter hoog. Echter, verreweg het grootste deel van de gletsjer, zo’n 130 m, bevindt zich onder water.
De Perito Morenogletsjer is ruim 30 km lang en 4 tot 5 km breed, is goed bereikbaar en daarom zeer populair bij toeristen. Overal elders op aarde smelten de gletsjers langzaam weg.
De Perito-Morenogletsjer is daarentegen de enige gletsjer die nog steeds groeit! Bij zijn oorsprong wordt er door sterke neerslag in de bergregio per dag ongeveer een meter nieuw ijs toegevoegd, waardoor de ijstong zo’n 450 m per jaar naar voren schuift. De gletsjertong eindigt in het Lago Argentino: bijna 2 km breed en 60 m hoog rijst hij daar uit het meer op. Een imposant gezicht, dat voor de bezoekers op zeer korte afstand vanaf het vaste land is te aanschouwen. Meter voor meter kruipt de ijsreus naar het vast land. Door de druk van het vooruitschuivende ijs breken de hele dag door grote ijsbrokken van de gletsjer af die dan met veel lawaai in het Argentinomeer vallen en als ijsbergen wegdrijven. Een indrukwekkend schouwspel!
Bezoekers komen via een serie houten trappen en paden bij de verschillende balkons uit. Vanaf die balkons is het mogelijk de gletsjer vanuit vele invalshoeken te bekijken. Ook is het mogelijk per boot langs de gletsjer te varen. Het is zelfs mogelijk om onder begeleiding van ervaren gids op de gletsjer te lopen; een unieke ervaring!

Perito Moreno gletsjer

Upsala gletsjer

Spagazzini gletsjer

Onelli meer

 

CUEVA DE LOS MANOS
Cueva de las Manos (Grot van de Handen) is de naam van een archeologische locatie in de provincie Santa Cruz, 155 km. ten zuiden van de Perito Moreno bij de rivier Río Pinturas. De locatie staat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
De grotten bevatten een bijzondere collectie aan grotkunst uit de periode van 13.000 tot 9500 jaar geleden. De naam van de locatie verraadt wat voor tekeningen er te zien zijn; vele menselijke handen, maar ook zijn er afbeeldingen van dieren zoals een lamasoort (Lama guanicoe), die nu nog steeds in het gebied te vinden zijn. Verder ook veel afbeeldingen van de jacht.

 

USHUAIA

Ushuaia is de zuidelijkste stad ter wereld. Ze is gelegen aan de zuidelijke kust van de provincie 'Vuurland, Antarctica en Zuid-Atlantische eilanden' van Argentinië, vlak aan het Beaglekanaal. De stad telt ongeveer 50.000 inwoners.
De benaming Ushuaia is afkomstig van de naam die de inheemse bewoners gaven aan de streek. Het eerste deel van de twintigste eeuw werd de stad opgebouwd rond de gevangenis voor zware criminelen. De Argentijnen volgden het voorbeeld van andere landen, die gevangenissen op een eiland bouwden (in dit geval het eiland Vuurland), zodat vluchten zo goed als onmogelijk was. De gevangenen werden te werk gesteld in de houtwinningsindustrie rond de stad. Zij zijn uiteindelijk de kolonisten die de stad hebben gebouwd.
De plaats is in trek bij toeristen. Buiten de stad bezoeken ze het nationaal park Tierra del Fuego of maken tochten op het Beaglekanaal om de plaatselijke flora en fauna te ervaren.
Ushuaia heeft een oud centrum met onder andere de Avenida San Martin als de belangrijkste winkelstraat. Naast het gemeentehuis (Muncipalidad de Ushuaia) uit 1903 vinden we er het Museo del Fin del Mundo, het Museo de Maquetas en het maritiem museum in de vroegere gevangenis.

Verkeer en vervoer

Vlakbij bevindt zich de internationale luchthaven Ushuaia. De oudere, dichter bij het centrum gelegen luchthaven wordt nog voor lokaal vliegverkeer gebruikt, naar onder meer Rio Grande, de tweede stad van Vuurland.
De haven bevindt zich vlakbij het centrum en bestaat uit een lange een brede pier, vanwaar schepen naar Antarctica vertrekken. Die reizen blijven meestal beperkt tot het Antarctische schiereiland en vinden over het algemeen in de maanden december tot en met februari plaats, wanneer het op Antarctica zomer is. Een reis per schip, waarbij de beruchte Straat Drake moet worden overgestoken, duurt ongeveer 36 uur.
In Ushuaia onderhoudt een stadsbusdienst een verbinding tussen het centrum en de meeste andere wijken. 
USHUAIA

Beagle kanaal

 

PUERTO MADRYN
De noordoostkust van Patagonië is een walhalla voor iedereen die geïnteresseerd is in zeedieren. Vrijwel nergens komt u een zo grote verscheidenheid aan dieren tegen. Magelhaen pinguïns, zeeleeuwen, zeeolifanten, orka’s, walvissen (waaronder de zeldzame zuidkaper) komen in deze regio in groten getale voor. Daarnaast zijn er talloze soorten watervogels te bewonderen.
Puerto Madryn wordt altijd in één adem genoemd met Peninsula Valdés. Dit nabijgelegen, ruim 3600 vierkante kilometer grote, schiereiland wordt tot de mooiste natuurreservaten ter wereld gerekend.
Het staat sinds 1999 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO vanwege zijn gradioze zeefauna en het is verbluffend om te zien hoe gemakkelijk al deze diersoorten waar te nemen zijn. Een deel van de 500 kilometer lange kustlijn omzoomt de Golfo Nuevo. Dit is de plek waar de zeldzame Zuidkaper elk jaar tussen juni en december naartoe trekt om er te paren en jongen te krijgen.
De Punta Norte, het noordelijkste puntje van het schiereiland, is het paargebied voor zeeolifanten en zeeleeuwen. Het is bovendien (en juist daardoor) bij uitstek de plek waar de orka graag jaagt. De orka laat zich met zijn kop naar voren door de branding het strand op schuiven en verrast zo zijn prooi, bijvoorbeeld pinguïns of jonge zeeleeuwen. Met een volgende golf verdwijnt hij weer in zee, om daar de prooi te verdelen met zijn soortgenoten. Als je ooggetuige bent van zo’n unieke kill, en een bijna 10 meter lange en 6 ton zware orka plotseling uit zee ziet opduiken, is dat een ‘kippenvelmoment’ om nooit meer te vergeten. De beste kans om dit mee te maken is in februari of maart.
Dat walvissen zien geen uitzondering is, blijkt wel uit het enorme aantal afbeeldingen dat je krijgt wanneer je ‘Peninsula Valdes’ intypt op Google. Je ziet dan ook dat de zuidkaper-walvis zelf een vormloos, lelijk beest is, wat geheel in tegenstelling is tot de fraai gevormde staart, die vaak als laatste onder water verdwijnt en spectaculaire foto’s oplevert.
Op verschillende plaatsen (o.a. vanuit Puerto Pirámides, het enige dorpje op het schiereiland) kunnen boottochten worden gemaakt om de walvissen van dichtbij te bekijken. Niet ver daar vandaan ligt het bezoekerscentrum, waarin ook een klein museum gevestigd is. De wateren rondom het Valdés schiereiland staan hoog aangeschreven bij duikliefhebbers. In de wateren heeft zich in de loop der tijd een onderwaterparadijs gevormd dat zich leent voor diepzeeduiken op alle niveaus. Andere actieve mogelijkheden zijn zeekayakken, kustwandelingen maken of mountainbiketochten ondernemen.
Toch zouden we deze streek tekort doen als we het alleen maar over zeedieren en het schiereiland hebben. Het noordoosten van Patagonië staat ook bekend vanwege zijn leuke stadjes en dorpen, veelal met dank aan de pioniers uit Wales, die zich onder leiding van Lewis Jones rond 1865 in deze streek vestigden. Ze bouwden steden en dorpen met pittoreske gebouwen en kapellen, waarvan er vele tot op de dag van vandaag bewaard zijn gebleven. De meeste voorbeelden hiervan treffen we aan in Gaiman en Trelew (‘tre’ is het Welsh woord voor stad en ‘lew’ verwijst naar Lewis Jones).