Home » Argentinië » Eten & Drinken

Eten en Drinken

ETEN
Argentijnen ontbijten licht in vergelijking met wat reizigers uit Engels-sprekende landen gewend zijn. Een Argentijns ontbijt bestaat uit een warm drankje (meestal koffie) met wat toast, medialunas (croissants) of brood.
In hotels vindt u doorgaans een gratis buffet bestaande uit koffie, thee, yoghurt, diverse broodjes en toast, fruit en misschien granen. Dit soort ontbijt is ook beschikbaar in de vele cafes.
De lunch is een grote maaltijd in Argentinië en wordt gewoonlijk gebruikt in de vroege middag. De Argentijnen dineren laat, zeker niet vroeger dan 21:00 uur en meestal rond 22:00 uur of zelfs later. De meeste restaurants serveren geen eten tot dan toe, behalve voor gebak of kleine ham-en-kaas tosti's (tostados), voor 'afternoon tea' rond 18:00 uur. Een paar cafes bieden wel wat meer gedurende de dag, maar verwacht niet meer dan een pizza, Milanesa (schnitzel) of een lomito (steak sandwiches). Het diner bestaat meestal uit voorgerechten, een hoofdgerecht en desserts.

Typisch Argentijns ontbijt

 

Het voorgerecht in Argentinië bestaat uit empanadas (bladerdeeg met een vlees of andere vulling), chorizo of morcilla (vlees of bloedworst) en assortimenten van achuras (ingewanden). In Argentinië noemt men het hoofdgerecht "plato principal". Voor een hoofdgerecht is er meestal bife de chorizo (entrecote) en diverse soorten salades. Dessert is vaak ijs met dulce de leche, flan (creme caramel) of een fruitsalade.

Empanadas

 

Rundvlees is een prominent onderdeel van de Argentijnse maaltijd en het staat wereldwijd bekend om een zijn uitstekende kwaliteit. Argentinië en Uruguay zijn de top 2 landen war betreft het eten van vlees per hoofd van de bevolking in de wereld. Het vlees wordt vaak bereid op de Argentijnse barbecue: asado, soms ook wel Parrillada, omdat het is klaar gemaakt op een Parrilla (grill). Het rundvlees is een van de beste in de wereld en er zijn veel verschillende stukken vlees. Bife de chorizo (entrecote) en lomo (ossenhaas) zijn uitstekend. "Costillas" (ribben) worden door de lokale bevolking gezien als de echte "asado" en is erg lekker. Noord-Amerikanen zullen zien dat Costillas anders zijn dan die van thuis, de Argentijnen snijden de ribben loodrecht op het bot. Het hebben van een Parrillada diner is een van de beste manieren om de Argentijnse keuken te ervaren, bij voorkeur met een fles wijn en een salade.
Gezien het feit dat een groot deel van Argentijnen van Italiaanse, Spaanse of Franse afkomst zijn, is het aanbod van restaurants ook zeer gevarieërd. Van pizzeria's tot gespecialiseerde restaurants; zoals Chinese, Europeese en traditionele Argentijnse restaurants zijn overal te vinden. Populair zijn ook de restaurants waar u 1 prijs betaalt en dan gebruik maakt van een buffet met diverse voorgerechten, hoofdgerechten en desserts. De vleesgerechten worden dan terplaatse op de grill voor u bereid. Uiteraard zijn de drankjes niet inbegrepen.

Asado de Argentijnse barbeque

 

Café's, bakkerijen en ijssalons (heladerías) zijn erg populair en overal te vinden. Empanadas met daarin vlees, kaas, kip of groentes zijn ook overal te vinden en zeker aan te raden als een tussendoor snack. Typisch Argentijns is de alfagor, dit zijn koekjes met een dulce de leche vulling en zijn verkrijgbaar in elke kiosk.

Een Argentijnse lekkernij: de alfagor

 

DRINKEN
In de ochtend wordt een "cafe con leche" (koffie met melk) gedronken. Door de invloed van de Italiaanse immigranten drinken de Argentijnen ook een espresso of andere variaties zoals: "cafe doble" (een grote koffie), "cafe con crema" (koffie met een slagroom), "cortado" (driekwart koffie, een kwart melk), "Lágrima '(een kwart koffie, drie kwart melk), "Capuchino" (koffie, melk, melkschuim) en "cafe con leche". In de cafe's wordt de koffie geserveerd met een glaasje sodawater en een koekje (soms ook met een glaasje jus d'orange). Een cafe americano (filterkoffie) is niet populair in Argentinië.

Yerba mate is een traditionele Argentijnse kruidendrank, bereid in een uitgeholde kalebas met heet water, die thuis, in het park of op straat wordt gedronken. De mate wordt in een groep aan elkaar doorgegeven en gedronken door een metalen "rietje" (bombilla). Mate bevat minder cafeïne dan koffie, maar bevat andere vitamines en mineralen die geven een stimulerende werking hebben. Het is van nature nogal bitter en het is dan ook niet ongewoon om suiker toe te voegen. Het drinken van mate met vrienden is een belangrijk sociaal ritueel in Argentinië. De informele thee ceremonie wordt geleid door een "cebador" of serveerder en de mensen die meedoen worden "rueda" of wiel genoemd.

Yerba mate

 

Argentinië staat bekend om haar uitstekende  wijnen.

 

De meeste restaurants serveren een breed scala aan likeuren. Bier wordt gedronken vanuit de tap "Chopp" of geserveerd in flessen (liter) of blikjes, en is meestal een lichte pils. De meest populaire merken zijn de lokaal gemaakte bieren Quilmes, Isenbeck, Schneider en Brahma (van Brazilië). Overal verkrijgbaar zijn ook de merken Warsteiner, Heineken, Budweiser en Corona. De "cervezas artesanales" zijn de lokale ambachtelijke bieren.
Fernet wordt op grote schaal geconsumeerd door Argentijnen, vooral in Córdoba, Santa Fe en Buenos Aires. Oorspronkelijk komt deze drank uit Italië, het is bitter en gemaakt van kruiden, met 40% alcohol en donkerbruin van kleur. Het kan worden gemengd met cola (geserveerd in bars, pubs, clubs). Fernet wordt meestal geserveerd als digestief na de maaltijd, maar kan ook worden gedronken met of in koffie of een espresso. Het kan worden gedronken op kamertemperatuur of met ijs.
In café's en restaurants kunt u ook vragen om vers geperst fruitsap van verschillende vruchten.