Home » Argentinië » Argentinië

Argentinië

WATERVALLEN VAN IGUAZÚ

De Watervallen van de Iguazú (Portugees: Cataratas do Iguaçu, Spaans: Cataratas del Iguazú) vormen het grootste complex van watervallen in Zuid-Amerika. Ze liggen op de grens tussen de Argentijnse provincie Misiones en de Braziliaanse staat Paraná.
Hetgeen de cataratas wordt genoemd is een geheel van tussen de 270 en 300 watervallen, afhankelijk van de hoeveelheid water die door de rivier Iguaçu stroomt. In totaal zijn de watervallen 2,7 kilometer breed en vallen tot 82 meter naar beneden. Het bekendste deel van de watervallen is de "Garganta do Diabo" (keel van de duivel), een grote halfronde waterval van 150 meter breed waarin het water 70 meter in de diepte stort. Recht over dit punt gaat bovendien de grens tussen Argentinië en Brazilië, waardoor het grootste deel van de watervallen in Argentijns gebied ligt. Het water stroomt echter weg van Argentinië, waardoor het meest complete uitzicht van de Braziliaanse kant te zien is.
De watervallen bevinden zich in twee nationale parken, Nationaal park Iguazú in Argentinië en Nationaal park Iguaçu in Brazilië, die in 1984 en 1986 respectievelijk aan de lijst van het UNESCO Werelderfgoed werden toegevoegd.
Vlakbij de watervallen bevinden zich twee steden. De grootste ligt in Brazilië en heet Foz do Iguaçu, de andere stad is Puerto Iguazú in Argentinië. Niet veel verder is ook de Paraguayaanse stad Ciudad del Este, het drielandenpunt tussen Argentinië, Brazilië en Paraguay, en verderop ook nog de Itaipudam.

Puerto Iguazú is op verschillende manieren te bereiken:

 

-vliegtuig. Van Buenos Aires kunt u het vliegtuig nemen naar Puerto Iguazú. Vanaf beide vliegvelden kunt u dagelijks vliegen met Aerolineas Argentinas en Latam. Verblijft u in Palermo, dan is het vliegveld Aeroparque Jorge Newbery vlakbij. De reistijd is ongeveer 1 uur en 40 minuten. Het vliegveld van Puerto Iguazú ligt 6 km van de watervallen en 18 km van de stad. Naar de stad kunt u een taxi of bus nemen.

AEROLINEAS

LATAM

-bus. Een goedkopere optie is de bus. U vertrekt van Retiro busstation en de reistijd is ongeveer 18 uur. 

OMNILINEAS

-auto. De afstand tussen Buenos Aires en Puerto Iguazú is ongeveer 1300 km en de reistijd 15 uur. 

 

BARILOCHE
Bariloche (officieel: San Carlos de Bariloche) is een stad in het departement Bariloche in de provincie Río Negro in Argentinië. De stad heeft ongeveer 105 000 inwoners. De stad ligt in het hart van het Nationale Nahuel Huapi-park en aan de oever van het Nahuel Huapi-meer. Qua uiterlijk heeft de stad een sterk Centraal-Europese voorkomen, aangezien de voorvaderen van veel inwoners van uit Duitsland, Zwitserland en Noord-Italië afkomstig zijn. Zowel de stedelijke architectuur met zijn Zwitserse chalets als de economie, die sterk op het toerisme, chocolade- en keramiekindustrie steunt, getuigt van deze invloed. De chocolade is nog steeds in de handen van een aantal Italiaanse families.
Het gebied van het Nahuel Huapi-meer is na de woestijnveldtocht van generaal Julio A. Roca tegen het einde van de 19de eeuw gekoloniseerd. De Texaanse cowboy Jarred Jones en de Duitse immigrant Carlos Wiederholt hebben onafhankelijk van elkaar twee nederzettingen gesticht.
San Carlos de Bariloche is ambtelijk in 1902 gesticht en heeft aanvankelijk als centrum voor de handel met Zuid-Chili gediend. Het gebied heeft al in deze periode buitenlandse toeristen gelokt zoals de Amerikaanse president Theodore Roosevelt en de Prins van Wales.
Dankzij de bouw van een spoorwegverbinding in 1932 werd Bariloche steeds populairder als toeristenbestemming, vooral na de Tweede Wereldoorlog.
Bootvaarten, allerlei soorten watersport, jacht, paardrijden, golf, bergklimmen en skisport in de winter. Het Catedral Skicentrum ongeveer 17 kilometer van Bariloche is een van die grootste op het Zuidelijk Halfrond. Ook de familie Zorreguieta bracht hier de wintersportvakanties door in hun eigen vakantiehuisje. Máxima ging hier met Willem-Alexander skiën in 1999 toen ze hem aan haar familie voorstelde. Ook prins Bernhard logeerde ooit in Bariloche.
In 2008 kochten Willem-Alexander en Maxima een buitenhuis in de omgeving van Bariloche. Martin Zorreguieta, de broer van Maxima heeft een restaurant in Bariloche.


Bariloche is op verschillende manieren te bereiken:

-vliegtuig. Uiteraard is dit de duurste manier om Bariloche te bereiken. Er gaan dagelijkse vluchten van beide vliegvelden van Buenos Aires. De vlucht duurt ongeveer 2 uur.
Verblijft u in Palermo, dan is het vliegveld Aeroparque Jorge Newbery vlakbij.

AEROLINEAS

LATAM

-bus. U vertrekt van busstation Retiro. De busreis is ongeveer 20-22 uur. Verschillende maatschappijen verzorgen busreizen naar Bariloche.

OMNILINEAS

-bus en trein. Met de bus van Retiro busstation naar Viedma. De reistijd is ongeveer 13-14 uur. Daarna met de Tren Patagonico, deze treinreis duurt ongeveer 20 uur. 

OMNILINEAS

TREN PATAGONICO

 

-auto. De afstand tussen Buenos Aires en Bariloche is ongeveer 1600 km. De reistijd met de auto ongeveer 20 uur. 

 

CÓRDOBA
Córdoba is een stad in het centrum van Argentinië. De stad ligt in een vallei van de Sierras Chicas bergen aan de rivier de Suquía, ongeveer 700 kilometer ten noordwesten van Buenos Aires. Het is de hoofdstad van de provincie Córdoba en heeft een geschat inwoneraantal van meer dan 1.300.000 inwoners, waarmee het de tweede stad van Argentinië is. Het is een industrieel centrum, maar de binnenstad kent vele historische gebouwen uit het koloniale tijdperk.
Córdoba werd gesticht in 1573 door Jerónimo Luis de Cabrera, die het vernoemde naar de stad Córdoba in Spanje. Het was een van de eerste Spaanse koloniale hoofdsteden in Argentinië na Buenos Aires (1536) en Santiago del Estero (1553). De Universidad Nacional de Córdoba is de oudste universiteit van Zuid-Amerika en werd gesticht in 1613 door de jezuïeten.
Na de Tweede Wereldoorlog werd Córdoba een belangrijk centrum van de Argentijnse publieke en militaire luchtvaartindustrie. Córdoba kent vele historische monumenten uit de koloniale tijd, in het bijzonder het Jezuïetenkwartier. Dit was het hart van de voormalige jezuïetenprovincie van Paraguay en bevat belangrijke gebouwen zoals de universiteit, de kerk en residentie van de Society of Jesus, en het college. Samen met vijf estancia (boerenbedrijven) en een huizenblok met gebouwen uit de 17e eeuw laten ze de unieke overblijfselen zien van het religieuze, sociale en economische experiment dat gedurende 150 jaar in de 17e en 18e eeuw plaats vond. Het werd in 2000 op de lijst van Werelderfgoederen van de UNESCO geplaatst
Córdoba kent een groot aantal historische gebouwen en trekt daardoor veel toeristen aan. In het centrum ligt het Plaza San Martín, waaraan de Kerk van de Jezusgemeenschap, de Iglesia Catedral met daarachter het klooster van Santa Catalina de Siena ligt. In de kathedraal staat een bekend altaar, opgetrokken uit zilver. De ornamenten zijn alle van goud en op het dak zijn Bijbeltaferelen geschilderd. Een ander belangrijk gebouw is de Cabildo (koloniale bestuursgebouw), naast de kerk. Ook is er de universiteit de Universidad Nacional de Córdoba. Er zijn diverse musea.

 

SALTA
Salta is een stad in het noordwesten van Argentinië en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad ligt tegen het Andes-gebergte aan.
In 2001 telde men er meer dan 464.000 inwoners, waarmee het de zesde stad van het land is. De stad ligt in de Lerma Vallei op 1.152 meter hoogte. Het klimaat is warm en droog met een gemiddelde temperatuur van 16.4 °C (20.4 °C in de zomer, 10.8 °C in de winter). Januari en februari zijn de maanden met de meeste neerslag.
De stad heeft als bijnaam 'la Linda' of 'de schone' en wordt jaarlijks bezocht door vele tienduizenden toeristen, aangetrokken door de indrukwekkende koloniale gebouwen, zoals de 18e-eeuwse Cabildo, de kathedraal, en het Plaza 9 de Julio stadspark. Er zijn meerdere musea, waaronder het Museo de Alta Montaña, welke drie Inca kinderlichamen huisvest welke in de nabijheid van Mount Llullaillaco gevonden zijn. Salta is ook het vertrek- en aankomstpunt van de Tren a las nubes, de Trein naar de Wolken met belangrijke toeristische bestemmingen. Het betreft een treinrit van ruim 400 km, die leidt naar het hoogste punt op 4200 m. De rit neemt bijna 15 uur in beslag. Hij voert via dezelfde route terug naar Salta.
Salta werd gesticht op 16 april 1582 door de Spaanse ontdekkingsreiziger Hernando de Lerma, als tussenstop tussen Lima in Peru en Buenos Aires.
Gedurende de onafhankelijkheidsoorlog werd de stad een militair strategisch punt tussen Peru en Argentinië. Tussen 1816 en 1821 werd de stad bestuurd door de lokale militaire leider generaal Martín Miguel de Güemes, die onder bevel van generaal José de San Martín de stad verdedigde tegen Spaanse legers uit het noorden.
Als gevolg van deze oorlog was Salta grotendeels verwoest en was ze praktisch failliet. Na de aankomst van Italiaanse, Spaanse en Arabische immigranten aan het einde van de 19e eeuw, bloeide de stad langzaam weer op. De handel en landbouw floreerden en de stad kende een economische bloei binnen een multiculturele sfeer.

 

 

MENDOZA

CAFAYATE

 

 

NATIONAAL PARKEN ISCHIGUALASTO EN TALAMPAYA
De natuurparken Ischigualasto en Talampaya zijn twee aaneengesloten natuurparken in de provincie La Rioja in het midden van Argentinië. Het park ligt ten westen van de stad La Rioja in een bekken tussen de Cerro Los Colorados in het westen en de Sierra de Sañagasta in het oosten.
Het gebied beslaat meer dan 275.000 ha in het woestijngebied aan de rand van de Sierra Pampeanas in centraal Argentinië, en bevat de meest complete continentale fossielencollectie uit het Trias (245-208 miljoen jaar geleden).
Het is aangewezen als een provinciaal reservaat in 1975 en werd in 1997 uitgeroepen tot nationaal park. De parken staan sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Door de erosie van water en wind in een woestijnklimaat is de canyon van Talampaya ontstaan. Over een afstand van verschillende kilometers wordt de droge rivierbedding geflankeerd door meer dan 100 meter hoge, verticale rode rotswanden. De grillige rotsen kregen bijzondere namen zoals de kathedraal en de monnik. Op sommige plaatsen is de canyon slechts 80 meter breed. De belangrijkste vondst zijn de petroglyfen van de Puerta del Cañon. In het nabijgelegen Ischigualasto Nationaal Park, beter bekend als de Maanvallei, werden de oudste skeletten van dinosaurussen opgegraven. In dit desolate landschap vindt u bizarre en kleurrijke rotsvormen en zandsteenformaties. De bekendste vormen zijn de sfinx, de paddenstoel en de duikboot. Men waant zich hier op een andere planeet!

 

MAR DEL PLATA
Mar del Plata is een stad aan de kust van Argentinië met 564.056 inwoners (in 2001), ongeveer vierhonderd kilometer van de hoofdstad Buenos Aires. De havenstad, gesticht in 1874, geldt onder meer vanwege de stranden als een populaire toeristische trekpleister. Mar del Plata is gelegen in partido General Pueyrredón in de provincie Buenos Aires aan de Atlantische Oceaan en wordt ook wel 'de Atlantische Parel' genoemd.

Geschiedenis
In 1746 zetten jezuïtische missionarissen een missiepost op bij het De las Cabrillasmeer (het tegenwoordige De los Padresmeer), genaamd Reducción del Pilar, om de indianen te bekeren tot het christendom. De indiaanse bevolking bereikte een grootte van zo'n 1200 inwoners zodat het werd gezien als een stad. Vanwege vijandige onrusten moest de post in 1751 verlaten worden.
In 1856 vestigde José Coelho de Meyrelles zich in de regio. Hij startte een fabriek om vlees te pekelen. In 1860 verkocht hij zijn eigendommen aan Patricio Peralta Ramos, de grondlegger van Mar del Plata. Na overleg met de gouverneur van de provincie Buenos Aires krijgt de plaats op 10 februari 1874 de naam Mar del Plata; erkenning als stad volgt in 1920.
In 1886 arriveerde de eerste trein in Mar del Plata, waardoor de stad binnen enkele jaren kon uitgroeien tot een luxe kustresort, dat zich kon meten meten met de beste in Europa. Aan het eind van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw zijn indrukwekkende gebouwen opgetrokken in Engelse en Franse stijl. Enkele zijn nog steeds te bewonderen. In het begin bouwden alleen rijkelui uit Buenos Aires luxe vakantiehuizen in Mar del Plata; tegenwoordig brengen elk jaar zo'n 6 miljoen mensen een bezoek aan de stad.

MAR DEL PLATA